Бджолярі підбивають підсумки зими і діляться правилами успішної зимівлі

Якщо курчат рахують по осені, то бджіл - по весні, адже зима є серйозним випробуванням для бджолиних сімей. Останнім часом умови зимування в Україні складні, не стала винятком і зима 2017-2018 років. За попередніми оцінками, в різних регіонах України втрати склали від 20 до 50% бджолиних сімей.
Протягом зимових місяців періодично спостерігались температурні і погодні «гойдалки», особливо в лютому і березні, коли на зміну сильним морозам приходили періоди потепління зі снігопадами і вітрами. В таких умовах бджолиний клуб вимушений то збиратися, то розпадатися, в результаті чого бджоли витрачають багато сил на обігрів гнізда. Особливо небезпечні похолодання в березні, тому що в цей час матки вже можуть почати відкладати яйця, і бджоли повинні забезпечити ще й обігрів молодого розплоду.
Щоб мінімізувати втрати, фахівці пасіки «Медовий Бджоляр» радять дотримуватися 4 основних правил успішної зимівлі:
1. В зиму повинні йти сильні великі сім'ї (з цією метою дрібні і середні потрібно об'єднувати).
2. У бджіл повинно бути достатньо корму (10-20 кг на сім'ю).
3. Вулики треба добре утеплити (подушки під дах, пінопласт біля бічних стінок, тощо) і встановлювати з підвітряного боку.
4. У вуликах повинна бути хороша вентиляція. Зокрема, треба чистити літки від підмору кілька разів за зиму, щоб вони не забивались та могли пропускати повітря. А корпус з бджолами краще ставити на порожній магазинний напівкорпус.
Фахівці прогнозують, що складні умови зимування можуть призвести до підвищення ва
Контактні дані недоступні, оскільки термін актуальності оголошення минув.

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!