Уявні відрядження – новий спосіб оплати праці

9 вересня, 2013

Планова виїзна документальна перевірка одного з товариств, зареєстрованого у Голосіївському районі, викрила факт порушення трудового законодавства. З’ясувалось, що підприємство виплачувало грошові кошти найманим працівникам у вигляді добових у зв’язку з роз'їзним характером роботи.

При перевірці звітів про використання коштів виданих на відрядження або під звіт встановили, що протягом 2012 року підприємство виплатило добові на загальну суму понад 300 тисяч гривень. При цьому внутрішній нормативний документ (положення про відрядження), що регламентує порядок визначення розміру суми добових та строки відрядження на підприємстві – був відсутній. Також на підприємстві не було документів, які б підтверджували факт відрядження, зокрема, транспортні квитки, рахунки на проживання та акти виконаних робіт. Зазначені виплати носили системний характер і прирівнюються до інших виплат пов’язаних з оплатою праці.

Перевіркою встановлено, що працівники в рамках виконання своїх безпосередніх обов’язків виконують роботу, яка передбачає постійне здійснення поїздок на підвідомчі їм території, які не є службовими відрядженнями.

Одним словом сучасні „ділки” намагалися уникнути оподаткування заробітної плати за ставкою 15% (відповідно до ст. 167 ПКУ), виплачуючи найманим працівникам кошти у вигляді добових та засобів на відрядження, з яких згідно з Податковим кодексом податок на доходи фізичних осіб не утримується.

Надмірна зухвалість та спроба обійти закон була покарана. Махінації призвели до донарахування податку на доходи фізичних осіб та штрафних санкцій на загальну суму близько 70 тисяч гривень.

Шак Анна Олегівна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!