Контроль на відстані витягнутої руки

2 жовтня, 2013

З метою економії часу платників та зменшення ролі людського фактору при проведенні перевірок Міністерство доходів і зборів готується запровадити механізм дистанційних електронних перевірок.

Електронна перевірка – це документальна невиїзна позапланова перевірка, яка проводиться на підставі заяви, поданої платником податків з невизначеним ступенем ризику (визначеним відповідно п. 77.2 ПКУ), до податкової інспекції, в якій він перебуває на податковому обліку. Така заява подається за 10 днів до передбачуваного початку проведення електронної перевірки. А для проведення електронної перевірки платник  повинен подати до податкової в електронній формі документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів. 

За результатами електронної перевірки складається довідка за підписом посадових осіб Міністерства доходів і зборів, що проводили перевірку. Далі, її вручають платнику податків для ознайомлення та підписання протягом п’яти робочих днів з дня вручення. А у разі не згоди платника податків з висновками перевірки чи фактами та даними, викладеними в довідці вони зобов’язані підписати таку довідку і мають право подати свої заперечення, які є невід’ємною частиною такої довідки, разом з підписаним примірником довідки. Таке заперечення розглядається податківцями протягом п’яти робочих днів з дня їх отримання. А відповідь надсилається платнику у порядку надсилання (вручення) податкових повідомлень – рішень. При цьому платник податку має право брати участь у розгляді заперечень, але про це він повинен вказати в наданих запереченнях.

Згідно зі змінами до Перехідних положень Податкового кодексу, електронні перевірки необхідно вводити поетапно. Приміром, з 1 січня 2014 року їх будуть застосовувати щодо платників податків на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності. З 1 січня 2015 року – для суб’єктів господарювання малого та середнього бізнесу. А вже з 1 січня 2016 року – для всіх інших платників податків.

Таким чином, впровадження системи електронних перевірок зменшить фіскальний тиск на бізнес, завдяки проведення такого дистанційного контролю.

Шак Анна Олегівна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!