Зменшення норм споживання газу призведе до зростання тарифів

15 жовтня, 2014

Постановою Кабінету Міністрів  № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» передбачено із 1 жовтня 2014 року зменшити норм споживання газу для категорії населення, яка не має встановленого лічильника. Таким чином, в регіоні виникла велика різниця у споживанні газу за старими та новими нормами. При цьому, фінансових ресурсів для її покриття немає. Єдиний спосіб оплатити різницю спожитого газу, яка виникла внаслідок впровадження нових норм – коли держава в особі Національної комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних постуг збільшить тариф на транспортування та постачання газу для усіх інших споживачів. Такий крок, у свою чергу, спричинить підвищення тарифів для населення Львівської області приблизно на 10%. Якщо ж підвищення тарифу найближчим часом не відбудеться, то це призведе до  зростання боргів та дестабілізації газової галузі.

«На Львівщині приблизно 17% споживачів газу не мають встановлених лічильників. Це означає, що вони можуть використовувати газ без обліку. І для цихлюдей сьогодні створені особливі преференції – зменшено норми споживання. Таке рішення не найкращим чином відіб’ється на решті населення, яке буде змушене взяти на себе витрати пов’язані зі зменшенням норм», — розповів перший заступник голови правління ПАТ «Львівгаз» Володимир Король. — «Особливо гостро це відчують малозабезпечені верстви споживачів. Адже, зі зменшенням в 1,5-2 рази норм споживання газу, аналогічно будуть зменшені компенсації для пільгових категорій» — додає Володимир Король.

Відповідний лист про проблеми, які можуть виникнути із постачанням блакитного палива в регіоні  трудовий колектив ПАТ «Львівгаз» разом з трьома десятками  газорозподільних компаній скерували до керівництва Кабінету Міністрів. У зверненні  наголошується, що зменшення норм споживання газу для осіб, які не мають встановленого лічильника, не сприятиме економії, а навпаки матиме лише негативні наслідки, як  для самих споживачів, так і газової галуззі загалом.

Так, за попередніми нормами споживачі Львівської області, які не мали встановленого лічильника впродовж року використовували 42 млн. м3 газу. Сьогодні річні нарахування зменшено до 28 млн. м3 газу. Отож, різниця становить 14 млн. м3.Однак чи свідчить ця цифра про реальну економію газу? Адже, населення без лічильників не стане споживати газ менше. Особливо не слід очікувати реальної економії напередодні складного опалювального сезону, коли для споживачів без лічильника не створено жодних стимулів до такої економії. За цихумов, витрати пов’язані з різницею у споживанні газу буде змушена покривати газорозподільна компанія. Відповідно, підприємство мало б відмовитися від модернізації газотранспортної системи, закупівлі нової техніки, обладнання, автотранспорту для аварійних бригад та його обслуговування. Словом, усіх тих заходів, які дозволяють забезпечувати безперебійне, надійне та безпечне постачання газу в регіоні.

«Ситуація серйозно дестабілізує роботу газової компанії. Це викликає занепокоєння упрацівників. Адже, вони розуміють, що погіршення фінансового стану підприємстваможе вплинути також на їхню роботу і вчасну виплатузаробітної плати. Відомо, що усі доходи та витрати газорозподільних компаній під жорстким державним контролем і ці додаткові витрати природного газу не передбачені в діючих тарифах. Інші джерел доходів, окрім того як підвищити тариф на постачання та транспортування, здатних компенсувати такі витрати, немає» — резюмуєголова профспілкового комітету ПАТ «Львівгаз» Сергій Копанійчук.

Горак Оксана Ігорівна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!