Створенням єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій України на 2015-2020 роки

14 квітня, 2015

Владислава Рутицька, заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції  взяла участь у зустрічі четвертої робочої групи з питань розвитку аграрної політики у сфері науки, освіти та інновацій, яку очолює Ірина Тихомирова, президент бізнес-школи МІМ-Київ.

Міністерство аграрної політики та продовольства за участі широкої громадськості працює над створенням єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій України на 2015-2020 роки. Нині йде процес консультацій в рамках розробки цієї стратегії, яка, за словами заступника міністра Владислави Рутицької,  описуватиме майбутнє аграрної галузі нашої країни. Тож один з очільників галузі виявила інтерес до засідання робочої групи №4 (загалом в системі міністерства їх створено 24), що накреслює напрямки реформи аграрної освіти, керуючись, зокрема, і Коаліційною угодою, яка ставить завдання розвивати професійну освіту, відновлювати або створювати заново середню спеціальну.

Слід сказати, що завдання, поставлені перед групою, — не з легких. Річ у тім, що у лютому цього року сільськогосподарську освіту, яка до цього була підпорядкована Мінагропрому, передали, згідно закону про вищу освіту, у відання міністерства освіти та науки. Тож відповідні навчальні заклади наразі знаходяться у досить складному для них перехідному періоді. Як зазначається у документах групи, існує розрив між наданням освітніх послуг та потребами аграрного сектору. Випускникам бракує практичних знать та навичок, їхня освіта занадто теоретична. Роботодавці скаржаться, що випускників доводиться навчати їхній професії вже на робочому місці. Водночас наукова діяльність аграрних вузів та коледжів відстає від світової практики.

І не випадково це засідання проходило в приміщенні бізнес-школи МІМ-Київ — одному з найкращих навчальних закладів України, де готуються фахівці найвищої кваліфікації, зокрема, для провідних українських (та з іноземними інвестиціями) аграрних компаній. Про досвід організації їх навчання членам групи докладно розповіла президент МІМ-Київ і керівник даної групи Ірина Тихомирова.

Директор Іллінецького державного аграрного коледжу з Вінничини Василь Пиндус, скориставшись присутністю заступника міністра запитав, чому на сайті міністерства так мало інформації про підтримку малого та середнього бізнесу на селі. І пояснює: «Молоді фахівці, яких ми готуємо, у місто не поїдуть, їм треба працювати на селі, а сьогодні ми спостерігаємо таку динаміку: через утворення великих холдингів (які мають по 300 гектарів землі і більше), земля обробляється вахтовим методом ліченими людьми, тоді як місцеві селяни залишаються без роботи. Останні їдуть на заробітки до інших країн, сім`ї розпадаються. А діти тих людей, які у нас навчаються, не отримують робочих місць, на які вони розраховували». «Тенденція до зростання холдингів не спадає, а маленькі господарства страждають, закриваються, бо підтримки ані від банківської системи, ані від держави немає», — говорить директор. Він просить керівництво галузі якось підтримати малий і середній аграрний бізнес, щоб він міг розвиватися.

Рутицька говорить, що «повністю поділяє такі перестороги», і розповідає, що серед груп, які працюють над аграрною стратегією, є група, що зосередилася на проблемах підтримки малих і фермерських господарств і просить ознайомитися з концепцією, розробленою цією групою. Вона наголошує, що «пріоритетом не тільки міністерства, а й усієї країни є зараз зміцнення маленьких і середніх фермерських господарств і те, щоб люди залишалися в селах».

 «Дійсно, є великі компанії, успішні на світових ринках, — продовжує заступник міністра (вона працювала раніше в такій компанії), — які підтримують статус нашої країни  як експортера номер один, два.., чотири у галузі зернових – основних продуктів, які ми виробляємо.  Але на сьогоднішній момент приймається низка дуже важливих законів, що забезпечать децентралізацію, а це краща можливість ефективного управління місцевими органами самоврядування». Вона говорить також про майбутній ефективний закон про малі і середні сільські господарства, про законопроект про локальні ринки… Нагадує, що стратегією розглядається питання земельної реформи, прозорого земельного законодавства, яке охоронятиме права малих та середніх фермерів. За словами Рутицької, одна з груп, які готують стратегію, піклується доступом до фінансів, новими фінансовими інструментами, які зможуть застосовувати в Україні як вітчизняні, так і міжнародні банки.

Фермер, вчений і громадський діяч Віталій Львов підкреслює значення прийнятого українським парламентом у першому читанні законопроекту про сімейні фермерські господарства, який відкриває дорогу для розвитку фермерського руху. Він також наголошує на тому, що саме випускники аграрних коледжів можуть поповнювати ряди фермерів. «Це ті стандарти, які працюють в Європі», — наголошує Львов. Він називає розробки четвертої, освітньої, групи з розробки стратегії агросектору «соціальним замовленням, вказівкою щодо того, яким має бути зараз фахівець, що працює в агросекторі». Звертаючись до Тихомирової, він висловлює побажання, щоб серед випускників МІМ-Київ були не тільки працівники таких великих компаній, як «Астарта», а й фермери. Президент бізнес-школи погоджується з цим. Вона викладає висновок групи, яку вона очолює: аграрна освіта без розвитку села неможлива.

Трохи інші проблеми – у великих господарств. Представники агрохолдингу «Кернел» виявляють бажання брати участь у формуванні професійно-освітніх програм аграрних учбових закладів. Вони хочуть перенести в аграрну освіту досвід промислових підприємств, які вже з перших курсів відбирають для себе здібних студентів і беруть участь у їхньому навчанні за власними учбовими програмами та планами. Вони також відзначають, що така форма освіти – дуже вигідна студентам. Адже таким чином їм гарантуються робочі місця після закінчення вузу.

Група Тихомирової має свої рецепти реанімації аграрної освіти. Зокрема, вона пропонує розробити і ухвалити закон про приватні фонди на користь вишів, а також про позики студентам та механізми їх повернення, які могли б стати інструментами для фінансування аграрної освіти. Члени групи вважають, що налагоджена за європейськими принципами вища і середня аграрна освіта здатна розв`язати демографічні проблеми села. І працюють над цим.

Нагадаємо, в рамках формування Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні було створено 8 робочих груп, які можуть вносити пропозиції та зауваження щодо реформи різних сфер АПК. Окрім цього, всі охочі можуть подати пропозиції в електронному вигляді на сайт Міністерства аграрної політики та продовольства (http://minagro.gov.ua/node/16025), заповнивши анкети, які будуть розглянуті на засіданнях груп.

Керівник 4 групи з питань розвитку аграрної політики у сфері науки, освіти та інновацій — Ірина Тихомирова, президент бізнес-школи МІМ-Київ, доцент кафедри менеджменту та економіки, к. е. н., МВА.

04116, м. Київ, вул. Шулявська, 10/12 В
Тел./факс: +380 44 585-02-65

www.mim.kiev.ua/
Ел. пошта: [email protected]

МИМ-Киев
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!