Де по-справжньому цінують донорів.

26 квітня, 2016

Чи не думали ви про те, чому так часто серед постів у соціальних мережах з’являються публікації із заголовком: «Терміново потрібна кров»? Невже не існує банків крові, де вона зберігається роками, хіба перша група не є універсальною і не підходить всім, чи насправді донорство в Україні не є популярним?

Коли приходиш у Центр трансфузіології КЛ «Феофанія», перше, що вражає, ― атмосфера. Заспокійлива тиша, будь яка нервозність, пов’язана з візитом до медичних закладів, зникає. Чому ― незрозуміло, але дуже приємно.

Відділення невелике, але помітно, що це ― заклад високого рівня. Сучасний інтер’єр та обладнання, бездоганна чистота, а ще ― усміхнений, доброзичливий та дуже уважний персонал. Одразу пропонують печиво та солодкий чай. Доки медична сестра оформляє картку та заповнює необхідні папери, дізналися, що чай з печивом ― це не приємний бонус, а необхідність для підготовки організму до здачі крові.

Знайомимося, запитуємо людей, мовляв, що привело вас саме сюди, адже добиратися, признаємось, не зовсім зручно, особливо вранці. Невже немає подібних закладів поруч з місцем роботи чи проживання? «Ну що ви? ― відповідають ― тут же таке ставлення до донорів, якого ніде більше не знайдеш!»

Такі відгуки варті уваги, тож було вирішено поспілкуватися з керівництвом, персоналом і дізнатися, чим відрізняється Центр трансфузіології КЛ «Феофанія» від інших донорських закладів Києва. Керівник Центру Петро Михайлович Охріменко, дещо схожий на доброго байкера, сам є почесним регулярним донором крові та її компонентів. Незважаючи на свою надзвичайну зайнятість це людина відкрита і готова до спілкування.

«Майже всі ті, хто вирішив здати кров для родичів, що проходили лікування у нашій клініці, повертаються знову і знову. У нас дуже багато постійних донорів, яким наш Центр порадили друзі та знайомі. І коли людина за такою порадою приїжджає до нас, ми робимо все, щоб створити їй найкомфортніші умови. Як результат, такий донор переходить у розряд постійних. Ми впевнені, що саме завдяки такому, людяному підходу, наш Центр на сьогодні повністю забезпечив кров’ю та препаратами не тільки власну клініку, а й інколи допомагає колегам із інших медичних закладів», ― говорить керівник Центру Петро Михайлович Охріменко.

Центр гарантує абсолютну безпеку як для донорів, так і для пацієнтів. Безпосередньо перед процедурою донор проходить обстеження у терапевта та здає експрес-аналіз крові. Йому вимірюють тиск, перевіряють вагу, лікар спілкується з ним, перевіряє результати експрес-тесту, вивчає  показники загального аналізу, зокрема білка і гемоглобіну, та вирішує, чи може людина проходити процедуру донації саме зараз.

Забір крові відбувається в спеціальних маніпуляційних. Таких у Центрі є дві. У одній розміщені три комфортні крісла сучасного зразка, де можуть здавати кров три донори одразу. Інша маніпуляційна призначена для донорського тромбоцитоферезу. Сучасний апарат виробництва США дозволяє провести цю процедуру якісно та гарантує вищий рівень безпеки і комфорту для донора. Для забору крові використовуються тільки стерильні одноразові системи, які розпаковуються безпосередньо при здачі крові. Донор може бути впевнений, що заразитися під час процедури   неможливо. 

Після забору донорська кров перевіряється на небезпечні гемотрансмісивні інфекції та віруси (ВІЛ, сифіліс та гепатити). Для цього використовують сучасні IФА/ІХЛА-методи, з допомогою яких  обстежують кров на антитіла до збудників (ВІЛ, гепатитів та Treponema pallidum, серодіагностика сифілісу). Окремо кров перевіряється ПЛР(NAT)-методами на віруси гепатиту В та С. Важливо, що результати усіх цих обстежень донор конфіденційно та безкоштовно може отримати на руки вже через 2-3 дні.

«Завдання №1 для нас – не зашкодити донору, бо він один може врятувати багато життів, на другому ж місці стоїть мета забезпечити якісною кров’ю пацієнтів нашої клініки та інших медичних закладів України», ― говорить старша медична сестра Лариса Борисенко.

Кожна деталь у Центрі говорить про те, що тут дійсно створені всі умови для зручного перебування донорів. Кожному з них перед забором крові видають спеціальні накидки, щоб захистити одяг від можливого потрапляння на нього крапель крові. Слід відзначити особливу повагу до донорів та їхнього часу. Персонал тут завжди дбає про те, щоб донори ніколи не чекали даремно. Звичайна процедура здачі крові триває 5-15 хвилин. Увесь же комплекс заходів, що супроводжує донацію, потребує не більше 40 хвилин. Протягом всього часу перебування у Центрі трансфузіології донори перебувають під постійним медичним наглядом.

У Центрі створена широка інформаційна підтримка. Багато корисної інформації можна знайти на сайті. Якщо виникнуть питання, на них із задоволенням дадуть відповідь по телефону. Приємна медсестра за стійкою реєстрації вам одразу ж видасть роздруковану пам'ятку, де вказано все, що потрібно знати донору, включаючи витяг із законодавства про перелік пільг, передбачених в Україні. Для активних донорів клінікою «Феофанія» проводиться додаткове безкоштовне обстеження власними діагностичними підрозділами.

Центр трансфузіології КЛ «Феофанія» постійно співпрацює з міжнародними організаціями, що проводять на його базі тренінги та семінари для спеціалістів з трансфузіології з усієї України. Нещодавно Американський міжнародний альянс охорони здоров’я проводив тут семінар з акредитації служб крові відповідно до вимог Європейського Союзу. Ще один семінар-тренінг для провідних спеціалістів підрозділів служб крові в Україні був проведений португальськими фахівцями із залученням співробітників Центру.

Відвідавши Центр на вул. Академіка Заболотного,21 один раз, розумієш, яким саме має бути ставлення до донора, щоб ця благородна справа в Україні розвивалася. Чим більше буде закладів саме такого рівня, тим більше постійних донорів у нас з’являтиметься і тим популярнішим ставатиме донорство в Україні загалом.

News Expert
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!