Бізнес біля фронту: проблеми та вирішення

17 вересня, 2018

Через збройний конфлікт з Донбасу виїхала велика частина підприємців, а багато з них залишились на непідконтрольній уряду території.Згідно з даними аналітичного звіту посольства Великої Британії в Україні щодо розвитку та політики підтримки малого і середнього бізнесу на Донбасі, після 2014 року понад 20500 підприємств були змушені переїхати до інших регіонів України або припинити свою діяльність. Тим підприємствам, що залишилися, доводиться працювати в умовах пошкодженої інфраструктури, частково зруйнованих торговельних маршрутів, обмеженого доступу до населених пунктів за лінією фронту та проблем з пошуком нових клієнтів.

Сьогодні малий та середній бізнес на Донбасі потерпає від ризиків, пов’язаних із близьким розташуванням до зони постійних бойових дій. Експерти посольства Великої Британії в Україні щодо розвитку та політики підтримки малого і середнього бізнесу на Донбасі зазначають, що за непідтвердженою інформацією, деякі постачальники відмовляються співпрацювати з донбаськими компаніями через можливі ризики. Тому багато власників магазинів змушені самі займатися закупівлею товарів та їздити у найближчі райцентри на пошту, що забирає багато часу, сил, і потребує фінансових витрат. Якщо ж сам процес замовлення автоматизувати, то завдання виглядає не таким вже й складним, а це дозволяє покращити умови ведення власного бізнесу. 

Можливим рішенням цієї  проблеми може стати «Вервечка» — інтернет-платформа, що допомагатиме місцевим магазинам на Донеччині та Луганщині зберегти роботу в умовах війни. Платформа забезпечуватиме автоматизацію процесу закупівлі і реалізації товару. 

Назва «Вервечка» означає мотузку, на яку нанизуються намистинки. За словами засновників проекту, вони уявляли, що магазини, позначені на карті, пов’язані одним маршрутом постачальника — це і є ті ж самі намистинина мотузці. Інтернет-платформа працюватиме з постачальниками товарів та роздрібними бізнесами, типу продуктових лавок та невеликих магазинів на Донбасі. 

Як працюватиме «Вервечка»?

Платформа буде показувати, який саме товар постачальники возять у місцезнаходження власника торгівельної точки. Система автоматично підтягуватиме усіх постачальників, які возять необхідний покупцеві товар до конкретного місцерозташування. 

Ще одна перевага платформи — вона дозволяє відслідковувати місцезнаходження замовленого товару на карті. Це дозволить економити не лише гроші, але й час. Окрім цього система автоматично повідомлятиме підприємців про акції та знижки постачальників.

«Вервечка» прискорює взаємодію постачальників з клієнтом, адже в режимі реального часу повідомляє підприємців про акції та знижки постачальника. 

Також платформа буде корисною для самих постачальників, адже слугуватиме джерелом аналітики, систематизуючи інформацію — хто, де, скільки та яких товар замовляє. Завдяки цьому і постачальники і дистриб’ютори зможуть налагодити більш ефективну співпрацю. А система відгуків та рейтингів допоможе оцінювати надійність кожного підприємця та постачальника.

Інтерес до проекту вже продемонстрували підприємці з Дзержинську, Маріуполю, Курахово, Слов’янську, Волновахи, Сєвєродонецьку та інших міст Сходу. Вже понад 50 компаній  висловили бажання першими протестувати «Вервечку», коли її запустять. А після закінчення грантових умов, розробники планують масштабувати роботу платформи на територію всієї України.

Наразі «Вервечка» знаходиться на етапі розробки, а її офіційний запуск планується на жовтень 2018 року.

Скубак Владислава Игоревна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!