EКOтрансформація-2018: чи є рішення гострих екологічних проблем у українського бізнесу?

24 вересня, 2018
Під час конференції відомі галузеві експерти, стейкхолдери зелених змін, керівники провідних підприємств — учасників проекту «EКOтрансформація-2018»іжурналісти обговорили актуальні питання перспективних векторів розвитку вітчизняного бізнесу в межах дотримання європейських вимог екологічної безпеки та відповідального поводження з твердими побутовими відходами, у тому числі з відходами упаковки.Відповідаючи на запитання, яким чином Україна може подолати сміттєву проблему за умов гострого дефіциту державного та місцевих бюджетів, заступник голови Української пакувально-екологічної коаліції Анна Таранцова презентувала підсумки запровадження пілотного проекту з роздільного збирання побутових відходів у Вишгороді Київської області за останні 9 місяців. У проекті беруть участь п’ять провідних виробників товарів в упаковці: «Coca-Cola Україна», «PepsiCo Україна», «TetraPak», «Елопак-Фастів» і «Кен-Пак (Україна)».

«За власні кошти виробникам вдалося налагодити чітку та прозору систему роздільного збирання відходів упаковки та їхню подальшу переробку. На  майданчиках для збирання сміття поряд зі звичайними сірими баками для змішаних побутових відходів ми встановили 100 жовтих контейнерів для пластикових пляшок, паперу, картону, упаковки з-під напоїв, 100 контейнерів для скляної тари. Важливою складовою проекту є інформаційно-виховна робота з населенням. За 9 місяців нам вдалося зібрати понад 220 тонн ТПВ, що становить приблизно 20–25% від усіх відходів упаковки, які раніше вивозилися на полігон. На сьогодні ми впевнені у тому, що протягом 5 років нам вдасться підвищити цей показник до 50%», – зазначила представник УКРПЕК.

Досвід з роздільного збирання та переробки ТПВ у Вишгороді Анна Таранцова вважає унікальним. За її словами, вперше в Україні, незважаючи на відсутність відповідних законів та нормативної бази, бізнес і місцева влада успішно реалізують на практиці принцип розширеної відповідальності виробника.

«Що унікального в цьому проекті? Унікальність у тому, що навколо нього об’єдналися відомі виробники упаковки і товарів у ній, які є конкурентами на ринку. Унікальність також і в тому, що це перший проект, коли виробники встановили контейнери у всьому місті, вже 85% від 30 тисяч населення мають змогу долучитися до системи роздільного збирання відходів упаковки. За наш кошт відбувається абсолютно все: від закупівлі контейнерів і  збирання відходів до сортування та проведення інформаційної кампанії в школах і серед дорослого населення», – сказала пані Таранцова.

Вона підкреслила, що пілотний проект дав можливість визначити обсяги інвестицій в інфраструктуру збирання та сортування відходів упаковки, зрозуміти, що таке розширена відповідальність виробника, побачити, які є помилки, тощо. А головне – напрацьований досвід дозволить після прийняття відповідного законодавства поширити цю практику на інші міста і співпрацювати з іншими органами місцевої влади.

«До кінця року у Вишгороді буде зібрано більше 300 тонн відходів упаковки, які не потраплять на звалища, а стануть сировиною для переробної галузі, відповідно зменшуючи навантаження на існуючий полігон», – підкреслила заступник голови УКРПЕК.

Таранцова додала, що практика розширеної відповідальності виробника є поки що єдиним вдалим вирішенням сміттєвої проблеми і довела свою ефективність протягом багатьох років у розвинених країнах світу. Цей досвід, який не коштуватиме державному бюджету зайвих ресурсів, має перейняти та впровадити вся Україна в боротьбі з купами непотребу на шляху виконання взятих на себе зобов’язань згідно з підписаними з ЄС угодами про асоціацію й  зону вільної торгівлі та відповідно до Національної стратегії управління відходами.

+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!