Ряд державних обленерго активізували роботи зі зменшення технологічних втрат електроенергії, - експерт

30 травня, 2023

Про це, з посиланням на джерела в самих ОСР, на своїй Facebookсторінці повідомив керівник проєктів Асоціації з енергоефективності та енергозбереження Олександр Голіздра.

«На тлі дефіциту обігових коштів та кризи неплатів в сфері енергетики цілий ряд операторів систем розподілу вдалися до збільшення обсягу робіт, шо спрямовані на зменшення технологічних втрат електроенергії (ТВЕ ). Електроенергія — єдиний вид продукції, транспортування якої здійснюється за рахунок певної частини самої продукції. Тому втрати електроенергії під час її передачі  та розподілі неминучі і, в залежності від стану мереж коливаються в Україні від 10 до 20%. Проте, ТВЕ можна зменшувати, модернізуючи мережі та забезпечуючи ї ефективне функціонування», — стверджує експерт.

Навіть звичайна розчистка трас від гілок дерев домогає економити на витратах електроенергії на її транспортування, — зазначає Голіздра. І додає, що енергетики це добре розуміють. Так, наприклад, ПАТ «Черкасиобленерго» в 2022 році в два рази збільшило обсяги розчистки повітряних ліній електропередач і в першому кварталі 2023 р. ця тенденція збереглася. Крім того, в тих же «Черкасиобленерго»,  незважаючи на воєнний стан проводять планові ремонти та заміни повітряних ліній, ізоляторів, трансформаторів. А також, як відзначає експерт з посиланням на керівника даного ОСР Олега Самчука, на Черкащині періодично проводиться тепловізійний контроль з’єднань,  а з метою рівномірного розподілу пофідерних навантажень в мережах 0,4 кВ та вирівнювання напруги по фазах постійно виконуються роботи по переключенню споживачів.

Навіть у прифронтовому «Миколаївобленерго» знаходять можливості для скорочення ТВЕ. Так, за словами В.о. генерального директора прифронтового “Миколаївобленерго” Вадима Данилківа, в “Миколаївобленерго” проводять заходи зі зменшення витрат. «Зокрема мова йде про відключення трансформаторів 35, 10, 6 кВ  в режимі малих навантажень, що дало змогу зекономити підприємству 672,03 МВт-год, вирівнювання навантажень фаз в мережах 0,4 кВ та зниження витрат електроенергії на власні потреби підстанцій, що дало змогу зекономити підприємству 1059,49 МВт-год, заміна проводів на перевантажених лініях зекономила 58,02 МВт-год, заміна перевантажених, недовантажених силових трансформаторів зекономило 5,05 МВт-год, заміна відгалужень від ПЛ 0,38 кВ до будинків зекономила 0,26 МВт-год.»- цитує очільника « Миколаївобленерго» експерт.

Проте всього цього замало для стабільного та якісного розподілу, тобто доставки до споживачів електроенергії, — вважає експерт. «ТВЕ в структурі тарифу на розподіл складають 40-45%, і є фізична межа їх зменшення, бо законів фізики ніхто не відміняв. За умов зменшення корисного відпуску електроенергії, яке, наприклад, у прифронтовому Миколаєві складає близько 50% (????) та недофінансування по ПСО, у ОСРів вже не вистачає коштів на заробітну платню, не говорячи вже про закупівлю обладнання та дротів для модернізації мереж. І – це – друга складова тарифу на розподіл, який наразі не відповідає фактичним показникам, що беруться відповідно до методики НКРЕКП для його розрахунку, — пише Голіздра. На його думку  задля нормального проходження наступного осінньо-зимового періоду, НКРЕКП вже зараз має переглянути тарифи на розподіл для операторів систем розподілу електроенергії.

Шевченко Мария Сергеевна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!