Інститут аграрної економіки М'ясо курки залишається найпопулярнішим серед споживачів.

19 лютого, 2019

Про це свідчать данні щорічного дослідження Інституту аграрної економіки, які оприлюднила провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Наталія Копитець. За словами фахівця, українці суттєво скорочують споживання яловичини та свинини через високі ціни, замінюючи їх в своєму раціоні значно більш дешевою курятиною.

«Станом на 1 лютого 2019 року, роздрібна ціна на тушку курячу середньої вгодованості становила 58,01 грн/кг, тоді як роздрібна ціна на тазостегнову частину яловичини та свинину з кісткою була у 1,7 рази вищою – 98,53 грн/кг і 99,30 грн/кг відповідно», — свідчить Копитець.

Згідно з аналізом роздрібних цін, протягом минулого року курка дорожчала повільно та прогнозовано, адже внутрішній ринок курятини, на відміну від яловичини та свинини, не відчуває ані сировинних, ані виробничих кризових явищ.

«Аналіз роздрібних цін на тушки курей у підприємствах торгової мережі і на ринках показав, що у 2018 році (станом на кінець року) роздрібна ціна зросла порівняно з відповідним періодом 2017 року на 7,6% і становила 58,01 грн/кг. Поведінка цін на курятину обумовленазагальними тенденціями м’ясного ринку: зменшення пропозиції яловичини і телятини внаслідок скорочення поголів’я великої рогатої худоби та свиней через удорожчання кормів та часті спалахи вірусу африканської чуми у свиней, зростання цін на зернові культури та комбікорми, підвищення вартості ветеринарних препаратів та комунальних послуг, пально-мастильних матеріалів, підвищення рівня мінімальної заробітної плати громадян тощо», — констатує Інститут аграрної економіки.

Наталія Копитець відзначила, що в 2019 році курятина залишатиметься найдешевшим та найпопулярнішим м’ясним продуктом харчування незважаючи на сезонні та інші об’єктивні фактори цінового впливу.

«За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у 2019 році прогнозується продовження тенденції підвищення роздрібних цін на всі види м’яса, в тому разі й м’ясо птиці, у межах 1,5-5%. У літній період можливе зниження цін в межах 1%. Збільшення попиту на м’ясо птиці в окремі періоди, зокрема, Великодні та травневі свята та інші, також традиційно сприятимуть росту роздрібних цін», — прогнозує Копитець.

За даними Міністерства аграрної політики України, в минулому році, середня оптова ціна на м'ясо зросла на 2%, роздрібна – на 6,3%. Серед усіх видів м'яса найбільш відчутним є розрив в оптових та роздрібнихцінах на свинину — 23,2 грн на кілограмі продукту. Далі йде яловичина іптиця (курка) — 19,3 грн та 12,7 грн відповідно.

+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!