Як змінився портрет українського пасічника та які пасіки переважають в Україні

У радянські часи склався певний стереотип, щодо типового пасічника – це чоловік похилого віку з бородою та вусами, який носить солом’яного бриля та мешкає у селі. Але з тих пір багато змінилося, і «портрет» українського пасічника сьогодні виглядає вже інакше. Таку думку висловив Валерій Курейко, бджоляр і співвласник ТМ «Знатний Мед» під час інтернет-конференції, яка відбулася нещодавно у Києві.
«Якщо 30-40 років тому середній вік пасічника був «за 60», то сьогодні бджолярство «помолодшало», адже разом із досвідченими пасічниками віком 50-75 років, з’явилось нове покоління бджолярів, і серед них є люди віком навіть менше 30 років. На мою думку, сьогодні середній вік пасічника в Україні складає 45 років. Щодо кількості бджолярів в Україні, то вона сягає 500 тис. чоловік», - вважає Валерій Курейко.
На думку експерта, сучасний український пасічник – це вже не обов’язково виключно сільський житель, крім того він активно цікавиться новими технологіями, слідкує за світовими тенденціями, обмінюється досвідом з іншими бджолярами через YouTube та Facebook.
Крім того, експерт нагадав, що крім чоловіків, бджолярством почали займатись жінки - частіше виступаючи у ролі помічниць, але іноді - в якості головного або єдиного бджоляра на пасіці.
На думку експерта, за останні 10-15 років в Україні збільшилась кількість пасік та їх розмір. Переважають малі пасіки, при цьому основний товарний мед виробляють середні і великі.
«Малою сьогодні вважається пасіка до 50 бджолосімей.
Контактні дані недоступні, оскільки термін актуальності оголошення минув.

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!