Порядок справляння акцизного податку

18 вересня, 2013

Справляння акцизного податку регламентується розділом VI Податкового кодексу України. Акцизний податок – це непрямий податок на окремі товари (продукцію), які визначені законодавством як підакцизні, що включається до ціни цих товарів (продукції) і оплачується покупцем.

Платниками акцизного податку, зокрема, є виробники та імпортери підакцизних товарів (у том числі і фізичні особи, які ввозять підакцизні товари в Україну в обсягах, які підлягають оподаткуванню згідно з митним законодавством); замовники, за дорученням яких виготовляють такі товари з давальницької сировини; особи, які реалізують конфісковані товари, товари, визнані безхазяйними; підприємства.

Згідно з нормами ПКУ за товарами, виготовленими в Україні, податкові зобов’язання виникають на дату їх реалізації виробником.

Датою виникнення податкових зобов'язань у разі ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України є дата подання контролюючому органу митної декларації для митного оформлення або дата нарахування такого податкового зобов'язання митним органом у визначених законодавством випадках.

При передачі підакцизних товарів (продукції), вироблених з давальницької сировини, датою виникнення податкових зобов'язань є дата їх відвантаження виробником замовнику або за його дорученням іншій особі.

Дата сплати акцизного податку визначена статтею 222 ПКУ.

Суми податку перераховуються до бюджету виробниками підакцизних товарів (продукції) протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, для подання податкової декларації за місячний податковий період.

Суми податку з алкогольних напоїв, для виробництва яких використовується спирт етиловий неденатурований, сплачуються при придбанні марок акцизного податку.

Суми податку виробниками тютюнових виробів перераховуються до бюджету при придбанні марок акцизного податку з доплатою (у разі потреби) на день подання податкової декларації.

Власник готової продукції, виробленої з давальницької сировини, сплачує податок виробнику (переробнику) не пізніше дати відвантаження готової продукції такому

Податок із ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) сплачується платниками податку до або в день подання митної декларації.

У разі ввезення маркованої підакцизної продукції на митну територію України податок сплачується під час придбання марок акцизного податку з доплатою (у разі потреби) на день подання митної декларації. 

Шак Анна Олегівна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!