Українці можуть недоотримати 10 млрд. дол. компенсацій за постраждале від агресії РФ житло

7 листопада, 2023

В рамках програми ПРООН «Посилення відновлення в Україні на основі фактичних даних» та за підтримки Київської школи економіки (KSE )  ГО «Міжнародний клуб ділових людей» в серпні-жовтні 2023 року реалізувало проєкт «Розробка науково-обґрунтованих пропозицій до проєктів методик щодо визначення шкоди  стосовно зруйнованих будівельних конструкцій та їх збитків від втрати житлових і громадських будівель, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації, затверджених постановою  Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 326». Експертами проєкту стали фахівці ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» та Київського науково-дослідного інституту судових експертиз міністерства юстиції України.

В ході проєкту було проведено обстеження технічного стану 6 об’єктів м. Буча, які зазнали ушкоджень в результаті агресії російської федерації. Також за допомогою новітніх технологій сканування була проведена фіксація стану відомої будівлі в центрі м. Миколаїв, що була пошкоджена в наслідок ракетного удару 20 липня 2023, з метою подальшої оцінки нанесених збитків.  Як з’ясувалося,  наразі витрати, що несуть власники будівель (ОСББ, територіальні громади, власники приватних будинків, підприємства) не в повному обсязі включаються до кошторисів, на основі яких відбувається чи відбуватиметься компенсація шкоди. Наразі постраждалим  людям та організаціям не компенсують витрати на розроблення проектної документації; підготовку інженерних мереж; проведення обстеження об'єкту та випробування  будівельних конструкцій. Не компенсується навіть елементарний вивіз будівельного сміття!

За словами директораДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій», доктора технічних наук, професора Геннадія Фаренюка, вищезазначені витрати складають не менше 20% вартості робіт з відновлення.

«Загальна шкода житловому сектору України внаслідок агресії РФ оцінюється Світовим банком у понад $50 млрд., тому сподіваюся, Кабінет Міністрів врахує наші пропозиції та відкоригує методику, інакше українці, власники житла, можуть недоотримати 10 млрд. дол. компенсації за заподіяні агресією РФ збитки – заявив президент ГО «Міжнародний клуб ділових людей» та керівник волонтерської спільноти «Save Ukraine» Юрій Андросюк. За його словами пропозиції щодо включення до методики оцінки шкоди витрат нарозроблення/коригування проектної документації; інженерну підготовку території будівництва, спорудження (перевлаштування) інженерних мереж; проведення обстеження об'єкту та паспортизації; випробування міцності матеріалів та фрагментів будівельних конструкцій; ресайклінг будівельних відходів, утилізацію та повторне використання будівельних відходів, що утворились внаслідок масових руйнувань об’єктів, цього тижня вже направлені до Кабінету міністрів.

Шевченко Мария Сергеевна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!