Українці не довіряють міліції та судам – дані опитування

17 грудня, 2010
Більше половини респондентів (51,2%) вважають, що рівень роботи правоохоронних органів та Суду в Україні є незадовільним, 42,3% — вважають його задовільним, добрим – 5,2%, і лише 1,3% опитаних вважають, що правоохоронні органи та суд працюють відмінно.

Серед правоохоронних інституцій, діючих в Україні, найбільше довіри у громадян викликає Інститут омбудсмена з прав людини – 20,5%; на другому місті за рейтингом довіри — Прокуратура – 12,8%; на третьому — СБУ – 11,5%; далі — суди – 10,2% та МВС (Міліція) – 4%.

В 38,4% українців жодна правоохоронна інституція довіри не викликає, в той час як всім без винятку інституціям довіряє лише 2,6%.

Серед причин недовіри до правоохоронних органів більшість українців називають хабарництво — 60,7%.

Крім того, 39,2% вважає, що «міліція сама покриває злочинців», 26,7% — остерігаються перевищення повноважень працівниками правоохоронних органів, 17,8% — вважають, що міліція займається формальною бюрократією, а не реальним розкриттям злочинів, і 11,5% вважають, що «фаховий рівень бандитів вищий за фаховий рівень міліціонерів».

Причини недовіри до суду досить схожі — 63,6% опитаних українців вважає, що у судах змагаються не сторони, а їх гаманці; 34,5% — вважають, що не знаючи адвоката, який знає суддю, справи не виграєш; 27,2% — вважає, що суди займаються формальною бюрократією, а не вирішенням справ по суті; крім того, 16,3% опитаних упевнені, що в Україні суд ніколи не осудить високопосадовця.

Досвід особистого звернення до правоохоронних та судових органів з метою захисту чи відновлення своїх прав мають 47,4% респондентів. В той час, як 52,6% не мають такого досвіду.

Проте, лише 41,5% опитаних зазначають, що не звертались до правоохоронних та судових органів у зв’язку із тим, що не зазнавали випадків порушень чи посягань на майнові та особистісні права. Разом із тим, 36,5% не зверталися, тому що не бачили перспективи захисту, і 22% — не зверталися у зв’язку з відсутністю довіри до правоохоронних та судових органів.

Також спостерігається достатньо низький рівень відчуття безпеки у громадян. Згідно отриманих даних, лише 23% відчувають себе у безпеці, близько 65% відчувають відносну безпеку, і майже 12% взагалі не почуваються безпечно. Також простежується тенденція того, що мешканці малих міст почуваються безпечніше, ніж мешканці міст-мільйонників.

*При використанні даних дослідження посилання на джерело – є обов’язковим. Дослідження було проведено Євразійським Інститутом Свобод методом анкетування і групового інтерв'ю, в період з 10 листопада по 10 грудня 2010 року. У дослідженні брали участь респонденти у віці від 19 до 50 років, які проживають у містах Київ, Тернопіль, Харків, Одеса, Миколаїв, Луцьк та Чернігів. Загалом у досліджені взяло участь 780 осіб.
eis.press
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!