ПАТ «Дніпропетровськгаз» пояснює як уникнути розбіжностей при розрахунках за газ

20 квітня, 2015

Нерідко спеціалісти нашої компанії стикаються з тим, що клієнт, на особовому рахунку якого з'явився борг, впевнений, що це необґрунтовано. Для того, щоб у клієнта не виникали питання з приводу виставлених рахунків або сумніви в коректності нарахувань, ПАТ «Дніпропетровськгаз» надає роз'яснення.

Для автоматизації роботи абонентських відділів при веденні обліку розрахунків населення за природний газ наша компанія використовує білінгову систему Gasolina. Особливостями цієї системи є ведення основної та додаткової інформації про абонентів, ведення нарахувань, платежів, субсидій, показань лічильника, коригувань абонентів, накопичення в історії змін по абоненту. Нарахування проводяться залежно від усіх змін стану абонента та з точністю до дня враховується зміна норм, цін газу, пільг.

«Нарікання наших клієнтів на роботу білінгової системи, яка нібито нараховує неіснуючі борги, є безпідставними, — пояснює начальник управління з реалізації природного газу Тетяна Соболь. — Система прив'язана до правил споживання газу населенням, які є загальними для всіх підприємств газової промисловості, і проводить підрахунок коректно. Тобто так звані «неіснуючі борги» — це розрахункові показання, які розраховуються системою на основі фактичних показань, зафіксованих контролером або клієнтом. Ці розрахункові показання використовуються у тих випадках, коли фактичні – внесені не на 1 число місяця наступного за розрахунковим, а раніше».

Наприклад, клієнт має намір розрахуватись за березень. Він знімає показання, що становлять 1831 куб. м, 27 березня і в той же день платить. Однак залишаються не оплаченими ще 4 дні цього місяця. Програма самостійно розраховує ймовірну кількість використаних кубометрів газу, враховуючи попередні показання, які були зафіксовані 25 лютого і становили 1481 куб. м. Тобто, знаходиться різниця між показаннями березня і лютого та ділиться на кількість днів між ними (таким способом визначається обсяг споживання за 1 календарний день у період між зняттям показань лічильника).

У нашому прикладі (1831 куб. м. — 1481 куб. м.) / 30 днів = 1,7 куб. м. в день.

Отриманий результат множиться на кількість днів:

1,7 куб. м х 4 дні березня = 46,7 куб. м – це розрахункові показання.

Борги найчастіше з'являються у тих клієнтів, які давно не проводили звірку взаєморозрахунків. Для впевненості у правильності розрахунків потрібно регулярнозвертатися до регіональних центрів з газифікації та постачання природного газу ПАТ «Дніпропетровськгаз» для оформлення акта звірки.

Дотримуючись наступних рекомендацій, клієнт може убезпечити себе від появи боргів за газ у платіжках:

1. Вносьте у квитанцію коректні (реальні) показання лічильника та здійснюйте оплату за газ у повному обсязі не пізніше 01 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Несвоєчасна і нерегулярна оплата послуги разом з порушеннями правил зняття показань лічильника можуть обернутися значною невідповідністю фактичного обсягу споживання газу та того, що заявлено клієнтом.

2. Сплачуйте за фактично використаний газ і не платіть «за середнім».

Трапляються випадки, що клієнт не знімає показання лічильника і, приблизно розуміючи свій обсяг споживання за місяць, оплачує послугу «на око». Потрібно пам'ятати, що не буває однакових обсягів споживання кожного місяця, і з часом обов'язково виникнуть розбіжності.

3. Застосовуйте діючі ціни.

Досить поширеною помилкою, яка призводить до виникнення заборгованості, є неправильне застосування цін. Типовий приклад.

З 1 травня 2014 року НКРЕ ввела в дію нові роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення, однак деякі клієнти за звичкою продовжували розраховуватись за старими цінами.

Із роздрібними цінами на природний газ, що використовується для потреб населення з 1 квітня 2015 року, можна ознайомитись на офіційному сайті ПАТ «Дніпропетровськгаз» dp.104.ua.

4. Звіряйте свої платежі.

Щоб уникнути невідповідностей в розрахунках за використаний газ, потрібно звіряти свої розрахунки з постачальником послуги. Рекомендуємо щомісяця передавати показання лічильника газу зручним для клієнта способом.

Це можна зробити, зателефонувавши до контакт-центру компанії за номером (056) 78-70-104, надіслати їх на електронну адресу [email protected] або за допомогою СМС-повідомлення на номер (097) 0-104-104.

5. Перевіряйте дію пільг.

Часто борг накопичується через те, що клієнт застосовує пільговий тариф без надання підтвердження ПАТ «Дніпропетровськгаз».

Не знаючи про існування пільги і не маючи підстав для її застосування, компанія проводить розрахунок за загальним тарифом. У цьому випадку потрібно звернутися до абонентського відділу місцевого газового господарства з відповідними документами.

6. Бережіть свій час.

Найближчим часом на нашому сайті запрацює «Особистий кабінет», за допомогою якого кожен зареєстрований клієнт ПАТ «Дніпропетровськгаз» зможе вносити показання лічильника, проводити звіряння та контролювати стан свого особового рахунку.

Цей додатковий дистанційний сервіс для наших клієнтів також дозволить розрахуватися за газ та отримувати консультації спеціалістів он-лайн.

Наші прості рекомендації не вимагають особливих зусиль від клієнтів. Варто бути уважними і відповідальним під час розрахунків за газ, поважати свій час і працю спеціалістів газового господарства, своєчасно сплачуючи за спожиті послуги.

У разі заборгованості за використаний газ ПАТ «Дніпропетровськгаз» буде вимушено відключати від системи газопостачання споживачів, які порушують строки оплати. Відновлення газопостачання споживачам здійснюється після сплати боргів за використаний природний газ та оплати робіт, пов’язаних з припиненням та поновленням газопостачання.

ПАО "Днепропетровскгаз"
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!