У Києві вп’яте відбувся Шведсько-український бізнес-форум

15 червня, 2016

13 червня 2016 року у Києві відбувся Шведсько-український бізнес-форум, організований Шведською торговою та інвестиційною радою та Посольством Швеції в Україні. Представники ділової та бізнесової спільноти обох країн вже п’ятий рік поспіль зустрічаються в столиці України, щоб обмінятися передовим досвідом в різних галузях. Проведення таких бізнес-форумів сприяє поглибленню двосторонніх ділових відносин. Так, тільки за минулий рік обсяг двосторонньої торгівлі між нашими країнами виріс майже на 20%.

Цього року у заході, що був присвячений інноваціям, взяли участь Міністр підприємництва та інновацій Швеції Мікаель Дамберг, посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та інші. Крім українських та шведських урядовців до участі у форумі долучилися й представники бізнесу. Свої кейси презентували такі всесвітньо відомі компанії, як АBB, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Oriflame, Scania, SEB Corporate Bank, Sigma Software, SKF, Volvo, Westinghouse та інші. «Інновації починаються людьми. Це втілення їхніх мрій, амбіцій, таланту та мотивації. Така культура мислення повинна заохочуватися в ранньому віці, а також для всіх груп суспільства. Тут рівність чоловіків і жінок має велике значення», – наголосив пан Мікаель Дамберг. Нагадаємо, шведська індустрія заснована на багаторічних традиціях винахідництва й інновацій, країна має значний досвід у галузі створення компаній-стартапів, заснованих на інноваційних технологіях.

Як четвертий за розміром донор України, Швеція є надзвичайно зацікавленою у ефективному реформуванні всіх систем в нашій державі (близько 25 млн євро щорічно Швеція надає на фінансування в сфері реформ, в т.ч. на програми в галузі сталого розвитку та енергоефективності). Особливу ж увагу, на думку шведських колег, потрібно приділити боротьбі з корупцією. Про це, зокрема, на бізнес-форумі заявив Міністр підприємництва та інновацій Швеції Мікаель Дамберг. «Ми пишаємося тим, що є четвертим найбільшим білатеральним донором в український процес реформ, і наполягаємо на конкретних результатах. Швеція хоче бачити більше конкретних реформ. Ми очікуємо, що український уряд зробить серйозні кроки в боротьбі з корупцією, це одна з головних реформ», – підкреслив він.

Пан Дамберг також наголосив, що існує багато векторів розвитку, які представляють інтерес для обох країн. Наприклад, шведські компанії готові інвестувати в український IT-сектор. «Чимало шведських компаній розглядають можливість інвестицій в Україну, в ІТ-сектор», – зауважив міністр. Він також підкреслив, що йдеться про активізацію співпраці між компаніями обох країн у зазначеній сфері. «Україні необхідно використовувати переваги, які в неї є, зокрема високоосвічених працівників», – підкреслив пан Дамберг.

Посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат зауважив, що економічні зв’язки між Україною та Швецією зміцнюються рік від року. «Якщо говорити про торгівлю між нашими країнами, у минулому році ми спостерігали вражаючий ріст. Проте нам є куди рухатися далі. Швеція вітає прийняття Верховною Радою змін до Конституції України та старт судової реформи. Адже забезпечення верховенства права дозволить залучити до України більше інвестицій. Також якщо реформи набиратимуть обертів, об’єм двосторонньої торгівлі між Швецією та Україною може потроїтися», –наголосив Андреас фон Бекерат.

Виступаючи перед аудиторією бізнес-форуму, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що уряд докладає зусиль для зменшення зарегульованості, подолання зловживань з боку контролюючих органів, забезпечення стабільності системи та верховенства права з метою створення сприятливих умов для залучення інвестицій в Україну. «Наше завдання полягає у тому, щоб створити розумні регуляції, унеможливити будь-які зловживання з боку контролюючих органів, створити систему настільки сталою, щоб ви могли абсолютно вільно прогнозувати свої інвестиції в українську економіку. Умови ведення бізнесу мають бути комфортними, незважаючи на те, яким є походження інвестицій». Він також наголосив, що особисто захищатиме тих, хто інвестує в економіку країни: «Я є бізнес-омбудсменом, і персонально захищатиму кожну гривню, долар, євро інвестицій, – відзначив Прем’єр-міністр. Володимир Гройсман також повідомив, що з цією метою при Уряді незабаром буде створено Агентство супроводження інвестицій.

Міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що проведення судової реформи в Україні дозволить викоренити багато проблем. «Я точно знаю, що в країні за два роки відбувся дуже серйозний прогрес. Влада дослухається до пропозицій бізнесу. Ми змінюємо законодавство та багато негативних практик. Судова реформа залишилася останнім рубіконом»,  зазначив він.

Про кроки, які здійснюються у напрямку створення в України сприятливого бізнес-середовища, розповів також голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров. «Для фіскальної служби головне – унеможливити зловживання з боку працівників служби та створити умови для розвитку бізнесу і залучення інвестицій. На даний момент вже зроблено ряд кроків, які привели до позитивних зрушень. Це запровадження Антикорупційної програми, запровадження низки електронних сервісів, спрощення процедур і, як наслідок, зменшення кількості контактів з держслужбовцями та економія часу», повідомив голова ДФС.

Загалом цьогорічний Шведсько-український бізнес-форум вкотре продемонстрував значний інтерес до плідної співпраці представників різних галузей обох країн та створив нові передумови для подальшої розбудови ефективних взаємовідносин між Україною та Швецією.

+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!