Автомобіль стане другим домом - компанія Bosch представила інноваційний концепт-кар на Mobile World Congress 2017

13 березня, 2017

Барселона, Іспанія – з 27 лютого по 2 березня 2017 року Boschпрезентував ІоТ-рішенняна MWC2017 у Барселоні.  Світовий постачальник технологій та послуг продемонстрував на галузевій виставці інноваційні рішення щодо «підключених» мобільних і сенсорних технологій.  Такі «підключені» технології полегшують життя людей, роблять його більш зручним і безпечним.

Автомобіль стає додатковим життєвим простором

«Підключення» перетворює автомобіль у додатковий життєвий простір людини нарівні з її життєвим простором вдома та на роботі.  Завдяки персоналізованому зв’язку між автомобілем та водієм, поліпшені експлуатаційні характеристики та комплексне обслуговування зроблять автомобіль безпечним в управлінні також і у майбутньому.  Планується, що до 2022 року світовий ринок «підключених» транспортних засобів щороку буде зростати майже на 25 відсотків. Всього через кілька років автомобілі стануть активною частиною IoT (Інтернету речей) та зможуть взаємодіяти з іншими видами транспорту, а також із системою «розумний дім».  Невдовзі автоматичне водіння вивільнить час водіїв для інших дій.  Наприклад, водії та пасажири зможуть використовувати час перебування в автомобілі для написання електронних повідомлень або зможуть насолоджуватися у цей час музикою або відео.  На MWC 2017 Bosch презентував концептуальний автомобіль (концепт-кар), який показав, як різні сфери життя будуть у майбутньому органічно взаємопов’язані поза межами самого автомобіля.  Також буде розширено персоналізований зв’язок між автомобілем та водієм. В демонстраційному автомобілі Bosch«ForwardShowCar» застосовано широкий спектр інноваційних технологій: моніторингова камера водія DriverMonitoringCameraдозволяє розпізнавання обличчя та персоналізацію (ідентифікацію) водія, як тільки він сяде в автомобіль.  Наприклад, автомобіль налаштовує кермо, дзеркала, температуру в салоні та радіостанцію відповідно до особистих уподобань водія.  В концепт-карі застосовується перший в історії тактильний контроль з використанням ультразвукових датчиків, які відчувають, чи знаходиться рука водія у належному місці. Завдяки сенсорному екрану з тактильним зворотним зв'язком, кнопки, які з'являються на екрані, виглядають як справжні кнопки. Водії можуть, таким чином, фокусувати погляд на дорозі, що підвищує безпеку руху. Система MirrorCam Systemявляє собою рішення, що базується на використанні відеокамер, які замінюють обидва зовнішні дзеркала заднього виду.  Відеодатчики вбудовуються у салоні автомобіля, а зображення з камер транслюється на монітори, розташовані близько до стійки з правого та лівого боку автомобіля.

Система «PerfectlyKeyless»: ключ від автомобіля вбудовано у ваш смартфон

Наразі, щоб зробити життя користувачів простішим та більш персоналізованим, більшість додатків орієнтовано на мобільний телефон.  Доступ до автомобіля без ключа –це просто ще один приклад персоналізації:  система «PerfectlyKeyless» є системою доступу до транспортного засобу, орієнтованою на користувача, яка пропонує водієві вільний безключовий доступ до автомобіля та запуск двигуна з використанням смартфону як цифрового ключа автомобіля.  Маючи зашифрований цифровий ключ в телефоні, транспортний засіб може бути розблоковано і двигун запущено без будь-якої взаємодії.  При наближенні до транспортного засобу система автоматично визначить секретний ключ на смартфоні, виміряє відстань, і доступ буде дозволено в межах передбаченого для автомобіля діапазону (близько двох метрів).  Аналогічним чином запуск двигуна автомобіля буде дозволено тільки у тому випадку, коли система «PerfectlyKeyless»встановить місцезнаходження мобільного пристрою в салоні автомобіля.

Система пошуку місць для паркування «Community-basedparking»

Нові функції «підключають» автомобіль до його оточення.  Bosch працює над введенням смарт-сервісів у транспортному засобі.  При спілкуванні з оточенням автомобіль також бере на себе виконання важливої задачі у «підключеному» місті.  Наприклад, маючи систему «Community-based parking», автомобіль стає локатором, який розпізнає паркувальні місця.  Рухаючись вниз по дорозі, автомобіль виявляє вільні місця між припаркованими автомобілями за допомогою встановлених в ньому датчиків.  Зібрані дані потім вносяться до цифрової карти вулиць.  Високоефективні алгоритми Bosch дають можливість оцінити достовірність даних і зробити прогнози щодо ситуації з паркувальними місцями.  Хмарні сервіси, які використовують ці дані для створення карти паркування у реальному часі, економлять водієві багато часу і грошей, а також допомагають зменшити напруження і полегшити дорожній рух при пошуку місця для паркування.  Наразі Bosch у співпраці з Mercedes-Benz тестує концепцію паркування з використанням системи «Community-based parking» в місті Штутгарт та в інших європейських містах.

Сигнальна система на базі хмарних технологій «Cloud-basedwrong-waydriverwarning»

Дорожні звіти про водіїв, які вибрали неправильний напрямок руху, зустрічаються надто часто. Нерідко ці інциденти призводять до критичних ситуацій, в тому числі до серйозних аварій. В наш час попередження надається через канал дорожніх повідомлень. При цьому середня тривалість часу між отриманням повідомлення та попереджувальним сигналом становить десь від трьох з половиною до чотирьох хвилин. Проте транслювання попереджувального радіосигналу займає кілька хвилин, і тому учасники дорожнього руху, яким загрожує небезпека, часто отримують попередження на кілька вирішальних хвилин пізніше ніж потрібно.  Нова сигнальна система Bosch «Сloud-basedwrong-waydriverwarning» попереджає водія та учасників дорожнього руху, яким загрожує небезпека, набагато швидше, тобто, протягом декількох секунд та з більшою точністю.   Щоб виявити рух автомобіля у неправильному напрямку, алгоритм порівнює фактичний напрямок руху транспортного засобу з дозволеним напрямком руху, коли транспортний засіб наближається до в’їзду на естакаду абоз’їзду з естакадиавтомагістралі.  Якщо дані підтверджують різницю між фактичним рухом автомобіля і дозволеним напрямком, система «wrong-waydriver» негайно попереджає сигналом про помилку.  У той же час попередження отримують також водії зустрічних транспортних засобів. Дія системи базується на регулярних, знеособлених повідомленнях про стан кожного транспортного засобу на вході у хмару.  Чим більше буде підключених транспортних засобів, тим щільніше буде невидима мережа безпеки і більше учасників дорожнього руху зможуть бути попереджені про неправильний напрямок руху. Система попередження водія «wrong-waydriverwarning» є доступною у вигляді вбудованого у додаток функціонального наповнення для смартфону.  Система «Wrong-waydriverwarning» як частина комплекту розробки програмного забезпечення (SoftwareDevelopmentKit(SDK) може бути інтегрована в уже існуючі проекти з інших партнерських програм або в інформаційно-розважальні рішення виробників автомобілів. 

Пономаренко Ольга Олександрівна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!