Службовці електронного врядування, податкової та митної служби з Естонії та Литви поділилися зі своїми українськими колегами нещ

13 вересня, 2019

Службовці електронного врядування, податкової та митної служби з Естонії та Литви поділилися зі своїми українськими колегами нещодавнім досвідом у зміцненні IT-функцій

На семінарі, який проводився у Міністерствi фінансів України, експерти у сфері податків та мита з Програми з управління державними фінансами в Україні (EU4PFM) поділилися досвідом консолідації ІТ-послуг. Вони зазначили, що це складний процес, пов'язаний з ризиками, які вимагають ретельного планування, продуманих внутрiшнiх та зовнiшнiх комунiкацiй та уваги до деталей. Ключовими факторами успiху назвали наявнiсть політичної волі, спільного бачення відповідальних інституцій щодо майбутнiх результатів, достатнього рiвня фiнансування та регулярну їх взаємодію.

Маргус Нормаа, генеральний директор Управління державних інформаційних систем Естонії, продемонстрував етапи впровадження електронної системи E-Estonia, яка охоплює 472 державні установи та 1232 ІТ-системи, що надають 2735 державних послуг. Політична воля, спільне бачення всіх відповідальних інституцій щодо майбутнiх результатів та достатніх фінансових ресурсів, а також готовність до регулярної взаємодію були визначені ключовими факторами успіху.

Таутвидас Банеліс, директор Центру інформаційних систем митних органів Литвиподілився чотирма фундаментальними принципами agility дизайну, які застосовують, щоб зробити архітектуру програмного забезпечення у литовській митниці гнучкою та ефективною. До них він відніс спрощення, стандартизацію, модульність та інтеграцію.

Вітаутас Латініс, старший радник IT-департаменту Державної податкової служби Литвирозповів про e-STI систему з мобільним додатком, яка є частиною системи Розумного Декларування Податків. Вона повністю підтримує консультування платників податків через онлайн-чати та функцію зворотного дзвінка, а також інтегрована з даними бухгалтерського обліку.

Після виступів експертів відбулися презентації представників та радників Міністерства фінансів та Державної податкової служби, які розповіли про поточний стан ІТ-функцій в установах управління державними фінансами та майбутні потреби уряду. Слідом за цим відбулася жвава дискусія на тему ризиків та можливостей, які представляє ІТ централізації.

Егон Вермайе, керівник команди EU4PFM в податковій та митній програмі,підбив підсумки, наголосивши на важливості загального розуміння, що IT врядування повинне бути вдосконалене в установах управління державними.Також в найближчі місяці критично важливим сане домовитися про ITстратегію та план дій. Вдосконалене IT-врядування допоможе установам управління державними фінансами забезпечити надати якісні державні послуги для громадян та бізнесу.

Програма з управління державними фінансами для України (EU4PFM)має загальну мету покращити рівень надання державних послуг та бізнес-клімат. Конкретними цілями програм, що реалізується Литовським Центральним агентством з управління проектами, є: (i) підтримка подальшого розвитку сучасної, ефективної та справедливої системи адміністрування податків та зборів, знижуючи тиск на

бізнес і сприяючи прозорості торгівлі та (ii) підтримка відповідних установ, що здійснюють управління державними фінансами, у покращенні їх організаційних можливостей, зокрема, у сфері управління людськими ресурсами, боротьби з корупцією та впровадженні інформаційних технологій. Загальний бюджет програми становить 29,5 млн євро (включаючи ІТ-фонд) з періодом реалізації 4 роки.

 Центральне агентство з управління проектами (CPMA), засноване у 2003 році Міністерством фінансів Литовської Республіки, має близько 15 років досвіду в управлінні та реалізації різноманітних програм ЄС (Підготовка до вступ, Структурні Фонди тощо) та інших міжнародних донорських програм (Європейська економічна зона та Норвезькі фінансові механізми, Швейцарський внесок). Центральне агентство з управління проектами є агентством, до якого застосовується оцінка компонентів управління (статус, який дозволяє ЄС контрактувати агентство безпосередньо), та яке успішно займається адмініструванням фінансування ЄС за непрямого управління більше 8 років.

За додатковою інформацією просимо звертатись до Ольги Малиш: [email protected]або +380 93 768 80 83.

Издательство МАМИНО
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!