У комітеті ВР з економрозвитку жорстко розкритикували програму уряду через неуважність до промисловості

30 квітня, 2020

Так, в ході розгляду програми дій уряду заступник голови парламентського комітету з економічного розвитку Дмитро Кисилевський (фракція "Слуга народу") вказав на відсутність взаємодії та консультацій уряду з парламентськими структурами.
 

"Шановний Денис Анатолійович! (Прем'єр-міністр Шмигаль). У день голосування за вас в Раді я підходив до вас і акцентував, що є головний комітет з розгляду програми дій уряду, і пропонував провести консультації з ним перед внесенням програми. З такою самою тезою я звертався до міністра економіки ще перед голосуванням за його призначення. Ніяких консультацій проведено не було", — констатував народний депутат на засіданні комітету в четвер.
 

За його словами, міністр економічного розвитку вперше зустрівся з комітетом через місяць після призначення. При цьому була створена при Кабінеті міністрів Рада економічного розвитку навіть без інформування про це парламентського профільного комітету. "Так може, вони нехай і затверджують програму дій уряду?", — сказав Кисилевський.
 

Парламентарій нагадав, що раніше він критикував дії попереднього уряду в енергетичній сфері: "Я досить жорстко і відверто критикував минулий склад уряду за відсутність промислової політики. Зневага і ігнорування цієї ключової сфери економіки, в якій працює 2,5 мільйона українців, і тривалий спад промисловості стали однією з причин їх відставки ".

"Я намагався знайти промисловий блок вашої програми. На жаль, те, що я прочитав, більше схоже на каталог слоганів і гасел. Тому я вирішив подивитися, які реальні дії зробив Ваш уряд по відношенню до промисловості з моменту призначення. Можливо вони б прояснили мені, що стоїть за цими гаслами. Все, що я знайшов, що хоч якось причетне до промисловості, стосується електроенергетики.", — зазначив Кисилевський.
 

Разом з тим, депутат розкритикував дії уряду в цій сфері, зокрема, через зростання тарифів на електроенергію для промисловості, нагадавши, що "Енергоатом" в кінці березня — початку квітня вийшов на ринок з максимальною ціною на електроенергію, чим спровокував зростання тарифів для споживачів на 35%. При цьому була введена заборона на імпорт електроенергії, який в найвищі періоди не перевищував 2-3% і в певній мірі стримував зростання тарифів в Україні. Крім того, був обмежений імпорт вугілля, що також позначилося на тарифах.
 

"Але і це не допомогло. Приватний монополіст взявся Вас шантажувати простоями шахт. І я тепер розумію, що кожен український промисловий виробник, який відчує загрозу зниження попиту на його продукцію, зможе шантажувати уряд. До речі, ця компанія за 5 років заробила майже $ 4,7 млрд EBITDA за допомогою Роттердаму і інших чудес української енергетики. І ви вирішили піти далі. Ви зупинили атомні блоки — джерело дешевої енергії. І запустили додаткові потужності на теплових станціях, чия електроенергія вдвічі, а то і втричі дорожче ", — сказав Кисилевський, зазначивши, що в результаті таких дії електроенергія в країні зросла в ціні на 20-25% .
 

"Ось промислова політика нинішнього уряду. І вона дуже скоро дасть свої результати у вигляді масових скорочень (...). Не всіх виробників добив коронавірус. Але, схоже, доб'є бездіяльність або навіть конкретні дії уряду", — резюмував народний депутат.
 

За підсумками розгляду програми дій уряду парламентський комітет з питань економічного розвитку рекомендував відправити документ на доопрацювання. До цього комітет з питань фінансів, податкової та митної політики також рекомендував відправити програму уряду на доопрацювання.

 
Русанов Александр
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!