Буславець і НКРЕКП перекладають збитки енергетиків на промспоживачів - нардеп

5 травня, 2020

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища України та Національна комісія з питань регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг повинні дотримуватися балансу інтересів виробників і споживачів електроенергії, а не перекладати збитки енергетиків на промисловість.

Таку думку висловив народний депутат, заступник голови заступник голови Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський в ході круглого столу «Подолання кризових явищ в енергетиці».

За його словами, зараз логіка рішень Мінекоенерго, згідно з якою генеруючим підприємствам необхідно компенсувати отримані втрати, не відповідає законам ринку.

«Міністр (в.о. міністра енергетики Ольга Буславець — ред.) прямо сказала в своєму виступі, що ми повинні зібрати з ринку гроші, які не заробила генерація і понесла втрати. І в цьому головна відмінність логіки споживачів електроенергії від логіки виробників. Коли промисловий споживач не вгадав зі своєю собівартістю, він зазнає втрат, це ринок. А коли енергетики не вгадали зі своєю собівартістю, вони приходять до держави і просять її компенсувати, або споживачів просять платити більше », — зазначив він.

Крім того, Д. Кисилевський навів приклад європейських енергетичних ринків, де тарифи на електроенергію для промисловості нижче, ніж в Україні. Виробники при цьому закладають ризики цінових коливань в свою роботу.

«В Україні ціна на електроенергію на РДН (ринок на добу вперед) залишає 42 євро за МВт-год, тоді як в Румунії 30 євро. При цьому, румунський виробник е/енергії не біжить до уряду країни і не говорить, що потрібно щось робити », — підкреслив депутат.

У свою чергу народний депутат Муса Магомедов висловив надію, що Міненерго і НКРЕКП знайде компромісне рішення, яке дозволить розвиватися і енергетиці, і промисловості.

Русанов Александр
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!