Харків’яни наражають себе та оточуючих на небезпеку

26 січня, 2021

За 2020 рік у Харкові було відключено від системи газопостачання близько 7,4 тис. газових приладів, встановлених в помешканнях споживачів природного газу, за порушення вимог Правил безпеки систем газопостачання. З них 4,8 тис. відключено у зв’язку з не придатними димовими і вентиляційними каналами, 794 од. відключено в зв’язку з несправністю автоматики безпеки, 1753 прилада відключено через самовільні втручання споживачів в систему газопостачання та інші порушення ПБСГ.

В зимовий час значно зростають обсяги споживання природного газу, його використовують не тільки для приготування їжі, але й для обігріву приміщень в тих житлових будинках, де встановлені тільки газові плити. Тому безпека жителів міста, перш за все, залежить від суворого дотримання ними правил безпеки при користуванні газом у побуті.

Серед харків'ян почастішали випадки самовільної установки, ремонту або заміни газових приладів. Трапляються ситуації, коли люди повністю «зашивають» газопроводи і газові крани під гіпсокартон, замуровують димовентканали, неправильно під’єднують колонки, плутаючи водні і газові шланги, заземлюють електроприлади на газові мережі й роблять багато інших вкрай небезпечних речей.

АТ «Харківміськгаз» вкотре нагадує, що самовільне втручання в газову систему та порушення основних вимог ПБСГ є вкрай небезпечним і може призвести до витоків газу, отруєння чадним газом, пожеж і навіть вибухів.

Так, згідно п. 5.7 глави V розділу 5 Правил безпеки систем газопостачання, затверджених Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, припинення подачі газу споживачу здійснюється у випадках:

•           наявності витоків газу;

•           несправної автоматики безпеки;

•           несправних оголовків димових і вентиляційних каналів;

•           відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах;

•           самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання;

•           не забезпечення власником (балансоутримувачем) технічного обслуговування газового обладнання та мереж в будинку;

•           не відповідності системи газопостачання житлового будинку проектній та виконавчо-технічній документації.

Тобто, АТ «Харківміськгаз» не має права відновити газопостачання у будинок, де є ризик для життя і здоров’я його мешканців. Для пуску газу, споживачу необхідно усунути порушення, що суперечать вимогам Правил безпеки систем газопостачання.

Пам'ятайте! Відповідальність за стан димових і вентиляційних каналів, в приватних будинках покладається на власників, в орендованому приміщенні – на наймача, в житлових багатоквартирних будинках – на балансоутримувача.

Перевірка, обслуговування, ремонт димових і вентиляційних каналів згідно з вимогами ПБСГ здійснюються спеціалізованими організаціями, що мають відповідний дозвіл на ці роботи.

Про те, щоб акти перевірки димовентканалів були своєчасно надані до газовоїкомпанії, також зобов’язаний піклуватися власник або балансоутримувач.

Кира Коваленко
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!