Нафтогаз досі не включив до балансуючої групи АТ «Дніпропетровськгаз» та інші газорозподільні компанії, що працюють в умовах бой

7 жовтня, 2022

На початку  березня 2022 року Кабінет Міністрів оприлюднив постанову № 222 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу». Нею було затверджено положення про покладання спеціальних обов’язків на ГК «Нафтогаз України». Серед іншого на компанію покладено обов’язок постачати технологічний газ для Операторів ГРМ по фіксованій ціні.

Однак, останні п’ять місяців компанією ГК «Нафтогаз України» (яка через материнську компанію на 100% належить самому ж уряду) не виконуються вимоги постанови Кабміну.

Постановою передбачено включення операторів ГРМ до балансуючої групи, яка отримуватиме технологічний газ за визначеною урядом ціною. Втім, станом на 6 жовтня 2022 року до неї досі не включені оператори ГРМ, що знаходяться в зоні бойових дій, у тому числі АТ «Дніпропетровськгаз».

На засіданні Штабу з підготовки до опалювального сезону при Уряді технічний директор Регіональної газової компанії, під брендом якої працює Дніпропетровськгаз,  Сергій Бондар зазначив, що невирішеним залишається питання про включення низки операторів ГРМ до балансуючої групи для закупівлі газу для покриття виробничо-технологічних втрат за регульованою ціною.

Він пояснив, що ГК «Нафтогаз України» висуває до операторів ГРМ, що знаходяться в зоні бойових дій, вимоги, які неможливо виконати заздалегідь.

Ситуація в операторів ГРМ, що працюють у «гарячих» регіонах, ускладнена тим, що промислові підприємства, які зупинили виробництво, коригують замовлену потужність і для них плата за розподіл не нараховується. А отже знижується і тарифна виручка Операторів ГРМ.

Зростає заборгованість і з боку виробників тепла. Наприклад, «Дніпровська ТЕЦ», яка передана у власність “Нафтогазу України” розраховується за послугу розподілу на рівні 22% і заборгувала 54 млн грн. В результаті АТ «Дніпропетровськгаз» не включене до балансуючої групи.

«На цей час Оператори ГРМ, що не включені в балансуючу групу, отримують технологічний газ від постачальника «останньої надії». Згідно з актами приймання-передавання, які надійшли в серпні до АТ «Дніпропетровськгаз», ціна газу на ВТВ сягала 145 000 грн/тис куб. м. Це у 20 разів вище вартості газу, передбаченої в тарифі Операторів ГРМ – 7 420 грн/тис куб. м», – пояснив Віталій Косенко, комерційний директор АТ «Дніпропетровськгаз».

Таким чином, ГК «Нафтогаз України» формує безнадійні борги, які ніколи не матимуть джерела покриття. Подібні борги можна буде погасити лише шляхом компенсації з державного бюджету.

АТ «Дніпропетровськгаз», як оператори ГРМ, на ліцензійній території якого відбуваються постійні ворожі обстріли, перебуває зараз у складному становищі. В умовах падіння надходжень за розподіл стоїть гостро питання щодо сплати заробітної плати і придбання матеріалів для відновлення газорозподільних мереж.

Для довідки. Зараз вартість нанесених збитків критичній інфраструктурі Операторів ГРМ оцінюється в 9,3 млрд. грн. І це тільки вартість знищеного майна, хоча наслідки артобстрілів позначатимуться на стані газорозподільних мереж ще багато років і вимагатимуть набагато більших інвестицій.

ПАО "Днепропетровскгаз"
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!