НКРЕ не знає скільки коштів потрібно для видобутку українського газу - профспілки

20 серпня, 2010
В обґрунтуванні, яке НФПУ отримав 12 серпня 2010 року від Національної комісії регулювання електроенергетики йдеться про те, що у нинішній відпускній ціні українського газу враховуються всі поточні витрати: капіталовкладення у видобуток палива, заробітна плата, вартість паливо-мастильних матеріалів та електроенергії, навіть відповідні податки. У той же час, НКРЕ повідомляє, що така ситуація призводить до щорічного недофінансування виробничих програм з внутрішнього видобутку газу.

«Це дає підстави зробити висновок, що в НКРЕ не знають скільки насправді необхідно коштів для розвитку національної газовидобувної галузі. Підвищення ціни за споживання газу для населення не є справжньою мотивацією для цього, і можна передбачити, що кошти будуть використані не за призначенням. Очевидно, проблема полягає не стільки у нестачі фінансів на розвиток газової галузі, а у менеджменті, спрямованому проти інтересів народу та держави», — зазначає голова НФПУ Мирослав Якібчук.

У профспілках продовжують наполягати, що підвищення ціни за споживчий газ не є єдиною альтернативою порятунку газової галузі, як це стверджує влада.

«В першу чергу потрібно кардинально змінити систему ціноутворення на газовому ринку, анулювавши на ньому монополію держави, яка не дає можливості для розвитку природної і здорової конкуренції цін. При цьому, формування роздрібних цін на природний газ внутрішнього видобутку повинно відбуватися, виходячи з реальних витрат на його видобуток і транспортування всередині країни, без прив’язки до вартості імпортованого газу», — зазначає Якібчук.

Крім того, голова НФПУ наголошує, що газовий ринок і операції на ньому мають стати максимально відкритими й прозорими, а законодавство щодо видобутку і розподілу газу слід ґрунтовно вдосконалити, забезпечивши преференції для інвесторів.

«Значно гуманнішим в соціальному сенсі та економічно доцільнішим було б підвищити ціни на газ виключно для підприємств комунальної енергетики та надання за допомогою цього механізму державних дотацій вітчизняним газовидобувним підприємствам», — підкреслює Якібчук.

Нагадаємо, що НФПУ направив звернення до Генеральної Прокуратури щодо винесення протесту на Постанову НКРЕ України №812, якою з 1 серпня 2010 року неправомірно була підвищена ціна за газ для населення на 50%. Крім того, НФПУ було подано позов до Окружного Адміністративного суду м. Києва, судове засідання за яким 16 вересня цього року.
Агентство Пресса, Общественная организация
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!