ПАТ «Львівгаз» проведе перерахунок вартості природного газу для споживачів

12 січня, 2015

Він буде проведений з 1 січня по 1 лютого 2015 року відповідно до показників лічильника на підставі обсягу спожитого газу в 2014 році. В результаті це дозволить менше сплачувати за блакитне паливо тим споживачам, які впродовж року споживали його економніше.

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) встановлено 4 категорії споживання природного газу. Відповідно до них і визначається вартість блакитного палива  для тих, хто має встановлений лічильник. Адже, у кожної із категорій своя ціна за одиницю об’єму палива, яка залежить від обсягів газу спожитого впродовж року.

«Така диференціація цін дозволяє менше сплачувати за газ тим споживачам, які ощадливо ним користуються, проводять заходи для енергозбереження або використовують енергоощадне обладнання. Тому перерахунок вартості природного газу, який здійснюється у січні 2015 року, передусім  важливий саме для цієї категорії споживачів. Натомість, для тих, хто впродовж року споживав багато газу, і ціна буде більша» — зазначає перший заступник голови правління – заступник з постачання та обліку газу ПАТ «Львівгаз» Володимир Король.

У випадку, якщо за результатами перерахунку фактичне використання газу в 2014 році було перевищено відповідно до встановлених обсягів, то споживач зобов’язаний впродовж трьох місяців з дати здійснення перерахунку сплатити газопостачальному підприємству різницю його вартості. Відповідно у наступному році ціна природного газу для розрахунку буде підвищеною. Натомість, якщо після перерахунку показник лічильника показав фактичне зменшення споживання газу впродовж 2014 року, то в таких споживачів різниця у вартості газу залишиться на особовому рахунку і буде зараховуватися при наступних платежах.

«Саме тому дуже важливо, щоб споживачі щомісяця економно споживали природний газ та вчасно подавали показники лічильника газу. Окрім того, споживачі повинні допускати контролерів газового господарства до приміщень, де встановлені лічильники газу для зняття контрольних показників» — наголошує Володимир Король. 

Відповідно до постанови НКРЕ від 03.04.2014 року № 420 для споживачів, які мають встановлені лічильники газу застосовуються такі ціни: у випадку використання газу для приготування їжі та підігріву води 1,182 грн/м3. У випадку використання газу для опалення за умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 2 500 м3 газу його ціна буде становити 1,089 грн/1 м3. Якщо ж споживання газу було більшим, але не перевищило 6 000 м3, то ціна за 1 м3 буде становити 1,788 грн. За умови річного споживання газу, яке перевищує 6 000 м3, то ціна блакитного палива буде становити 3,645 грн/ 1 м3.

Горак Оксана Ігорівна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!