Банк «Фінансова ініціатива» закликає ЗМІ не спекулювати на об’єктивному стані економіки

12 лютого, 2015

Київ, 11 лютого. Банк «Фінансова ініціатива» закликає представників засобів масової інформації не спекулювати на об’єктивних показниках економічного розвитку держави, які відобразились на всіх без винятку банках, задля завдання шкоди конкретним фінансовим установам.

Прикладом такої спекуляції можна вважати матеріал «Банк «Фінансова ініціатива» використав кошти НБУ для кредитування бізнесу, а не для повернення депозитів» на сайті http://finbalance.com.ua/. Автори матеріалу зводять обсяги отриманого банком рефінансування та обсяг кредитного портфелю, не враховуючи зовнішніх факторів, що впливали на об’єктивні показники діяльності установи.

Банк «Фінансова ініціатива» дійсно отримував кошти рефінансування НБУ як у формі стабілізаційних кредитів, так і у вигляді тендерних кредитів під заставу коротко- та середньострокових державних цінних паперів України. Банк інвестував у них кошти з метою підтримки економіки держави. Інформація про видане рефінансування віднедавна є відкритою на сайті НБУ.  

Значна частина таких кредитів рефінансування забезпечені державними гарантіями та повністю відповідають тендерним процедурам при їх отриманні на рівних умовах з іншими банками України, які мали у своїх портфелях державні цінні папери.

Щодо ж кредитного портфелю та обсягів зменшення вкладів фізичних осіб протягом 2014 року, недоречно в цілях інформаційних спекуляцій свідомо не зважати на різку девальвацію гривні та її вплив на балансові показники. Крім того, при аналізі фінансових даних слід також враховувати періоди в діяльності банку до одержання підтримки ліквідності НБУ.

З дати одержання першого траншу рефінансування, а саме, з 21.03.2014 р. фактичний приріст кредитного портфелю без врахування переоцінки валют становив в еквіваленті лише 332,9 млн. грн. Таке зростання спричинено виконанням банком договірних зобов’язань щодо безвідзивних кредитних ліній, відкритих для крупних клієнтів.

При цьому протягом всього 2014 року банк «Фінансова ініціатива» відповідально повертав вкладникам-фізичним особам їхні депозити, нараховані відсотки, а також сплачував проценти НБУ за користування стабілізаційними позиками. Все це сукупно спричинило погіршення показників ліквідності фінустанови. Проте це зниження не перетнуло нижніх меж нормативів, встановлених регулятором: норматив миттєвої ліквідності становив 21,34% (вимога Нацбанку – не менше 20%), а норматив поточної ліквідності 67,57% (має бути не нижче 40%).

Прес-служба банку «Фінансова ініціатива»

Коммуникационная группа «Эффективные решения», ООО
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!