Мінекономіки провело Міжнародний форум “АСАА як інструмент відновлення економіки України: діалог з бізнесом»

25 квітня, 2023

Мета проведення заходу — залучення вітчизняних виробників до процесу підготовки  укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угода ACAA, або так званий “промисловий безвіз”).  А також створення підґрунтя для посилення розвитку елементів української інфраструктури якості.  Крім цього, Форум вирішував важливе завдання підвищення обізнаності та налагодження зв'язків з бізнесом з питань технічного регулювання, стандартизації, метрології та метрологічної діяльності.

“Для українських та іноземних виробників усунення технічних бар'єрів у торгівлі в результаті укладення Угоди АСАА надасть можливість реалізовувати промислову продукцію на території, як України, так і ЄС, на основі взаємного визнання результатів робіт з оцінки відповідності промислової продукції, визначеної Додатком ІІІ до Угоди про асоціацію", — прокоментував важливість події заступник Міністра економіки України Олександр Грибан. 

Україна з 2006 року вела підготовку до укладення Угоди АСАА. Наразі Мінекономіки за участі інших центральних органів влади та представників всіх елементів інфраструктури якості продовжують роботу в цьому напрямку. Першими секторами промислової продукції, які зможуть реалізовуватися в рамках “промислового безвізу» стануть низьковольтне електричне обладнання, електромагнітна сумісність обладнання, машини. 

Збільшення експортних можливостей,  особливо в галузях із вищою доданою вартістю, є важливим чинником для відновлення економіки України. А також до залучення інвестицій, розвитку інновацій, сприяння дослідженням і розробкам та перекваліфікації робочої сили.

У Форумі взяли участь близько 200 представників центральних органів виконавчої влади; державних підприємств, установ, організацій, що провадять діяльність у сфері технічного регулювання, стандартизації, метрології та метрологічної діяльності; виробників промислової продукції та  бізнесу. 

Під час заходу  було представлено  методологію Calidena. Її розробив та впроваджує Фізико-технічний інститут Німеччини (PTB) для стимулювання якості в ланцюжках створення вартості. Calidena спрямована на систематичну підтримку вдосконалення національної інфраструктури якості у країнах, що розвиваються, і країнах, що перебувають на етапі трансформації. Серед європейських і міжнародних партнерів на Форумі виступили посадовці Представництва Європейського Союзу в Україні, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), Шведського інституту стандартів (SIS), Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO), проекту технічної допомоги за підтримки Фізико-технічного інституту Німеччини (PTB) та проекту Twinning “Посилення інституційної спроможності Мінекономіки в галузі національної інфраструктури якості”. 

Знайти матеріали Форуму та поставити відповідні питання  можна за допомогою Комунікативної платформи з питань технічного регулювання (www.techreg.in.ua). 

 
Агентство коммуникаций "ВАРТО", ООО
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!