Політика управління персоналом у податкових та митних установах України буде адаптована до Європейських рамок компетенцій

26 вересня, 2019

Українські митники разом з експертами ЄС з програми EU4PFMобговорили адаптацію рамки митних компетенцій ЄС до національних потреб Державної митної служби України. Під час круглого столу та підготовчих сесій відбулися консультації щодо розробки та впровадження сучасної системи управління персоналом. Це допоможе забезпечити кращий та більш ефективний клієнтський сервіс для громадян та підприємств, а також зменшити корупцію. Результати засідань з обговорення проєкту можуть бути впроваджені для інших українських установ управління державними фінансами (Державна податкова служба України та Міністерство фінансів України).

Арунас Адоменас, старший радник з питань митної політики Литовської митниці, розпочав дискусію щодо важливості Європейської рамки компетенцій для митної професії як збірки керівних принципів, розроблених для митних адміністрацій ЄС. Він зазначив: «Митний кодекс ЄС передбачає багато змін у щоденній діяльності митниці, розробку нових ІТ-систем, впровадження нових способів спрощення митних формальностей тощо. Усі ці зміни доведеться вносити митникам, їм потрібно буде розвивати нові компетенції для імплементації цього законодавства. Українська митниця сьогодні стикається з подібними викликами, тому Європейська рамка митної компетенції є одним зі способів вдосконалення системи управління персоналом».

Рамка компетенцій ЄС для митної професії охоплює такі аспекти, як модель кар'єри, основні цінності, рівні кваліфікації, а також професійні, операційні та управлінські компетенції. Презентуючи Рамку для українських колег, пан Арунас закцентував увагу на її основних цінностях, серед яких високий рівень етики та доброчесності; зобов’язання з забезпечення суспільних послуг; орієнтація на споживача та обслуговування; постійне навчання та професійний розвиток.

Працюючи над моделлю кар'єри, пан Ірмантас Лідейкіс — керівник відділу кадрів при митниці Литви, визначив два шляхи її розвитку: стратегічне управління та кар'єрний шлях експерта. Він зазначив важливість збалансування таких ієрархічних рівней, як операційний, експертний та управлінський. Крім того, велике значення має дотримання матриці відповідальності, яка містить терміни та описи загальних ролей на митниці, визначених у митних відомствах ЄС.

Пані Єва Візгірдієне, керівниця відділу навчально-методичної роботи в Литовському митному навчальному центрі,представила компетенції, необхідні для ефективної роботи. До професійних компетенцій належать вміння ухвалювати рішення, розв’язувати проблеми, управляти даними тощо. Оперативні компетенції охоплюють технічні завдання, наприклад, сприяння торгівлі, митний нагляд, контроль товарів, тощо. Компетенції управління застосовуються в сфері менеджменту: стратегічна гнучкість, політична обізнаність, керування процесами тощо.

Презентації супроводжувалися спільними підготовчими сесіями. На основі процедур вирішили впровадити систему управління набору кадрів, яка дозволить ефективно відстежувати та шукати кваліфікованих кандидатів; створити систему управління навчанням для підвищення ефективності працівників, а також ініціювати систему мотивації та винагород, щоб стимулювати випускників та спеціалістів початкового рівня приєднатися до команди. Спираючись на адаптацію Рамки митної компетенції ЄС, реалізацію результатів вирішили розпочати в середині жовтня 2019 року.

Програма з управління державними фінансами для України (EU4PFM)має загальну мету покращити рівень надання державних послуг та бізнес-клімат. Конкретними цілями програм, що реалізується Литовським Центральним агентством з управління проектами, є: (i) підтримка подальшого розвитку сучасної, ефективної та справедливої системи адміністрування податків та зборів, знижуючи тиск на бізнес і сприяючи прозорості торгівлі та (ii) підтримка відповідних установ, що здійснюють управління державними фінансами, у покращенні їх організаційних можливостей, зокрема, у сфері управління людськими ресурсами, боротьби з корупцією та впровадженні інформаційних технологій. Загальний бюджет програми становить 29,5 млн євро (включаючи ІТ-фонд) з періодом реалізації 4 роки.

 Центральне агентство з управління проектами (CPMA),засноване у 2003 році Міністерством фінансів Литовської Республіки, має близько 15 років досвіду в управлінні та реалізації різноманітних програм ЄС (Підготовка до вступу, Структурні Фонди тощо) та інших міжнародних донорських програм (Європейська економічна зона та Норвезькі фінансові механізми, Швейцарський внесок). Центральне агентство з управління проектами є агентством, до якого застосовується оцінка компонентів управління (статус, який дозволяє ЄС контрактувати агентство безпосередньо), та яке успішно займається адмініструванням фінансування ЄС за непрямого управління більше 8 років.

За додатковою інформацієюпросимо звертатись доОльги Малиш, менеджера з комунікацій програми EU4PFMв Україні: [email protected] або +380 93 768 80 83

Издательство МАМИНО
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!