НБУ заборонив ФОПам витрачати кошти на особисті потреби

13 січня, 2020

В опублікованій на початку 2020 року постанові Нацбанку формулювання збереглося. 

Постанова №162 від 27 грудня 2019 року «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок відкриття та закриття рахунків клієнтів банків і кореспондентських рахунків банків-резидентів та нерезидентів» пропонує доповнити Пункт 14 Розділу I наступним абзацом: “7) у пункті 14: в абзаці першому слова “клієнтам-резидентам” замінити словами “суб’єктам-господарювання”; пункт після абзацу другого доповнити новим абзацом третім такого змісту: “За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов’язаних із власними потребами. Ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб.”

Нові норми вступили в дію з 3 січня 2020 року, на наступний день після офіційної публікації постанови.

Формулювання викликало чимало запитань, наприклад, чи можна переводити зароблені кошти на особисті рахунки до сплати податків, зборів та інших платежів. Для ФОП 3 групи передбачена поквартальна оплата податків, а чи можна оплачувати їх з особистих поточних рахунків або для цього необхідно використовувати виключно рахунки для ФОП і т.д?

Минулого року Нацбанк прокоментував, що не планує обмежувати ФОП з витратами на особисті потреби: «Діючі правила і так передбачають, що фізособа-підприємець має відкривати в банку окремі рахунки для підприємницької діяльності і для особистих потреб. Тобто, і сьогодні ФОП може витрачати гроші з підприємницького рахунку тільки на підприємницьку діяльність.

Норма проекту носить «технічний уточнюючий характер» і по суті не містить змін для ФОП. Ця норма не забороняє ФОПу після сплати всіх податків і зборів перерахувати гроші з підприємницького рахунку на особистий».

Yulia Zakharova
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!