НБУ заборонив обмінникам виставляти табло з курсом валют

31 липня, 2022

НБУ зазначає, що нові вимоги запроваджено у зв'язку зі штучним підвищенням курсу валют у готівковому сегменті ринку. За словами регулятора, пункти обміну фактично підтримують практику "банкоматного туризму".

Щоб мінімізувати спекуляції на валютному ринку, регулятор ухвалив, що інформація про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют має надаватися населенню у стандартизованому вигляді у чітко визначеному форматі. Крім цього, вона має розміщуватися виключно у касах небанківських установ та структурних підрозділів.Таким чином, забороняється здійснювати інформування про курс валют поза касами, "привертаючи до них надмірну увагу будь-якими цифровими значеннями або символами".

По-друге, пункти обміну зобов'язані надавати інформацію до Реєстру приміщень, у яких здійснюються валютні операції, що передбачають використання готівки у національній чи іноземній валютах. По-третє, небанківські пункти обміну іноземних валют у період дії воєнного стану мають вести обов'язкове відеоспостереження.

Також центробанк перегляне технічні вимоги до кас. По-четверте, НБУ посилює контроль за здійсненням купівлі та продажу валют виключно із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Інформація має передаватися до Нацбанку.

Регулятор зазначає, що обмінники частково ухиляються та практично не сплачують податок на прибуток.

Нацбанк повідомляє, що сплачений податок на прибуток таких компаній становить лише 0,00185% від обсягу купленої ними валюти або близько 7 млн грн на рік на весь ринок. У першому півріччі середня сума податку на прибуток із одного підрозділу такої установи склала 165 грн на місяць, повідомляє НБУ. Ці зміни не стосуються банків, оскільки на сьогоднішній день практично не зафіксовано ними зловживань.

Україна Ділова
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!