“Вот и лето прошло...”. Чим обернулися для малого і середнього бізнесу весняні гіпотези про онлайн і оффлайн.

7 листопада, 2020

Звичайно, ми в iT.Artel не дослідницька компанія, і національних соцопитувань проводити не стали. Ми вирішили проаналізувати власну діяльність, поговорити з колегами, партнерами та, звичайно, з нашими клієнтами. Вам може здатися, що ми своїми фактами спростовуємо раніше обговорювані гіпотези, але це не так. Ми просто ділимося з вами власними висновками щодо ситуації для малого та середнього бізнесу цього весняно-літнього сезону. Напевно ви знаєте інші випадки, або погодитеся з нашими. Буде круто, якщо ви поділитеся ними з нами.

Але поки розповімо, що вдалося з’ясувати команді iT.Artel.

Гіпотеза № 1.

Встоїть лише той бізнес, який миттєво з оффлайн перейде в онлайн. Ті, у кого немає власного  сайту або сторінок в соціальних мережах, приречені на провал “.

(с) Інтернет і ЗМІ

На що варто звернути увагу в першу чергу – не варто розглядати це як 100% правильне твердження. “Або-або” – це не пігулка від усіх проблем. Як мінімум, якби онлайн був єдиним і найкращим рішенням, то ті, хто навіть до карантину приділяв цьому належну увагу, вже відібрав би левову частку онлайн споживача. Як максимум — всі б уже були там … і рейтинг ТОП успішного бізнесу в Україні вимірювався б лінійно.

По-друге, не всім представникам середнього і малого бізнесу власний сайт по кишені, або є на даний момент пріоритетним завданням.

Не забувайте, що вести (адмініструвати) власний сайт або соцмережі  – це солідний обсяг роботи, що вимагає постійної участі в ньому співробітників компанії. Потрібні фахівці не тільки на перших порах: написати ТЗ, створити дизайн, зверстати, наповнити контентом, оптимізувати і налаштувати. Потрібно постійно контролювати працездатність, обробляти запити, наповнювати або оновлювати свіжими матеріалами.

Серед опитаних нами респондентів ті, хто планував розробляти новий сайт –  або продовжили роботу над ним за планом, або (у деяких) ця стаття витрат потрапила під скорочення. Наприклад, малий і деякі представники середнього бізнесу до пандемії не планували створювати сайт, але не кинулися це робити і під час пандемії, з тієї ж причини – економії. Майже 60% малого бізнесу сказали, що їм достатньо власних сторінок в популярних соцмережах.

Ви зараз можете подумати: оскільки однією з наших послуг є розробка сайту і веб-додатків, ми почнемо наводити аргументи, що новий сайт для вас дуже-дуже важливою частиною бізнесу, і вам ні в якому разі не можна відмовлятися від цього замислу. Ні, ми згодні з тим, що багатьом представникам малого бізнесу в настільки турбулентний час розробка сайту – велика стаття витрат, яка з часом або буде заморожена, або просто бізнес почне диверсифікувати ризики і перепрофільуватись. Відповідно, колишній сайт може стати неактуальним.

На сьогодні ситуація з віддаленою роботою не сильно змінилася, а ближче до зими ситуація з локдауном бізнесу може повториться. Тому, якщо ви відклали питання нового сайту або переходу в онлайн, то на жаль, поставте його на порядок денний вже зараз.

Якщо говорити про оптимальні варіанти рішення таких питань – як з мінімальним бюджетом і витратами вийти в онлайн, щоб збільшувати свої продажі, то вам на допомогу:

  • Варіант для невеликих компаній – піти в соцмережі. Якщо у вас ще немає акаунтів в Instagram, Facebook, що продають – саме час зайнятися їх розвитком. Залишаючись вдома, люди все більше часу проводять в соціальних мережах і об’єднуються в спільноти за інтересами. І така звичка залишиться. Пам’ятайте, що не на всі 100%.
  • Власний інтернет-магазин. Нехай він буде найпростіший, на умовно безкоштовній платформі на кшталт  Tilda, Wix та інших. Це ресурси з готовими шаблонами за мінімальною вартістю.
  • Готові групи. Багато спільноти вже почали активну діяльність з порятунку малого і середнього бізнесу.
  • Вихід на маркетплейси – взагалі шикарний спосіб розширити точки збуту на відомому і перевіреному бренді. Ви робите, а продають інші. Великим онлайн-майданчикам не так страшна криза. Саме час стати під захист найсильніших, щоб пережити важкі часи. Маркетплейси – один з найсучасніших і найзручніших каналів продажів для підприємців. Ви знаєте про кого ми – Rozetka, OLX і т.д.

Що стосується нашого особистого досвіду про те, як ми переходили на віддалену роботу, шукали методи скорочення витрат і диверсифікування ризиків, розповімо в іншому матеріалі трохи пізніше. І, до речі, нам вдалося вистояти без втрат співробітників, набрати нових і продовжувати розширювати штат. Що стосується нашого сайту, то невеликий спойлер – ми прямо зараз працюємо над новим))) Поки ж ми почали приділяти більше уваги нашим сторінкам в соцмережах, тому підписуйтесь. Ми хочемо бути ближче до вас і частіше з вами спілкуватися.

Фух, вийшло багато, але по справі. Пандемія закінчиться, а напрацьована репутація і лояльні клієнти залишаться з вами надовго. Як каже наш маркетолог – “Не можна користувачеві щось дати і потім забрати. Якщо ви вже пообіцяли і дали щось, будьте готові підтримувати цю планку“.

Зараз ваш клієнт може вам пробачити, наприклад, відсутність сайту. Він розуміє, що краще робити щось одне дуже добре, ніж все абияк. Але якщо ви вже привчили свого клієнта до  онлайн споживання і показали себе гідною, сучасною компанією, після стабілізації ситуації відсутність хоча б найпростішого сайту-візитівки буде виглядати підозріло.

Гіпотеза № 2.

Швидко змінюватися здатний тільки досвідчений і крутий бізнес. Для цього у них є велика команда з крутих професіоналів. “

(с) Інтернет і ЗМІ

Не згодні, і на практиці показано протилежне. Давайте по порядку.

Перше – “Швидко змінюватися здатний тільки досвідчений і крутий бізнес”.

Так, найчастіше досвідчений і крутий бізнес – це представники середнього і великого бізнесу. Вони пройшли довгий шлях, швидше за все пережили вже не одну кризу, набили шишки і багато питань вирішують із закритими очима. Але! Якщо уявити – великий успішний бізнес як великий круїзний лайнер, то він менш маневрений і помилки йому коштують дорожче. Також велике число поточних бізнесів-процесів, бюрократизація процесу погоджень рішень подовжують час на маневр в кілька разів. А айсберг вже поруч, можливо вже зовсім біля борту.

Друге – “Для цього у них є велика команда з великих розумників.”

За малим і середнім бізнесом в 90% стоїть один підприємець. Велика команда великих умів або ще не потрібна, або занадто дорого. З малого і середнього бізнесу зростає великий. Все починається найчастіше з однієї ідеї, з однієї людини. Він може прийняти рішення миттєво і швидко повернути штурвал. Йому ніколи довго думати і зважувати, його бізнес – це його все. Якщо не змінюватися, можна залишитися голодним самому, всій родині і команді. А як каже наш засновник і директор Олексій Бардаков – «У голодних людей дуже гнучкий мозок. Вони здатні видавати фантастичні ідеї ». Згадайте, скільки в світі випадків, коли в особливо важкі періоди або при повному нулі успішні бізнесмени робили надзвичайно рішучі дії. Тому для досягнення успіху навіть корисно залишатися трішки голодним, як в бізнесі так і в знаннях.

Можливо, ви знаєте інші ситуації або хочете доповнити наші? Давайте зустрінемося на нашій сторінці в Facebook!

Ай Ті Артіль
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!