54% всіх кібератак на Україну припадають на енергетику – експерт

30 жовтня, 2023

Україна є другою в світі після США країною, за обсягами кібератак енергетичноі інфраструктури. В 1 півріччі 2023 р. 54%  від усіх кібератак, спрямованих на Україну припало саме на об’єкти енергетики. Про це в ході «Українського Газового Форуму: Нова енергетична архітектура світу та Зелений перехід»  повідомив директор з IT та зв’язку ПАТ «Черкасиобленерго»  Андрій Пилипчук.

За словами експерта, головне в системі заходів кібербезпеки – це захист технологічної мережі, суть якого полягає у створенні та впровадженні на підприємстві IDS (Intrusion Detection System) — системи виявлення вторгнень. Головне завдання такої системи – аналіз мережевого трафіку для виявлення аномальних або шкідливих дій, що дозволяє своєчасно вживати заходів для їх блокування.

Проте кібербезпека електричних мереж та підстанцій має свої особливості та специфіку. Проблема, зокрема полягає у том, що інстальоване енергообладнання має різних виробників, а також і різні протоколи які використовуються для телеуправління. Інтеграція всього програмного забезпечення комунікацій під парасолькою єдиної IDS системи і є першочерговим завданням кіберзахисту об’єктів енергетичної інфраструктури, — вважає директор з IT та зв'язку ПАТ "Черкасиобленерго".

Проте, як зазначив експерт, кібербезпека підприємств залежить не тільки від програмних рішень. Обов’язково енергопідприємства мають приділити увагу професійному рівню ІТ-команди -  проводити навчання, залучати високофахових спеціалістів. Часто саме  це є проблемою через неконкурентний рівень заробітних плат в галузі, а шляхом її вирішення є відмова від аутсорсингу послуг з ПО та інвестування саме в свою ІТ команду.

Крім того Пилипчук наголосив, що незважаючи на складний фінансовий стан в енергетиці наразі вкрай необхідно модернізувати застаріле серверне, комп’ютерне, комутаційне обладнання.

)

Шевченко Мария Сергеевна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!