Законодавство про безпеку праці потребує вдосконалення для вступу до ЄС, - експерт

8 грудня, 2023

Проєкт Закону України «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі», що поданий  до Верховної Раду України  у жовтні цього року, потребує суттєвого доопрацювання. Таку думку на Форумі "Безпека та охорона праці в енергетиці 2023", організованому Energy Club минулого тижня.

Як відзначив у свому виступі Гончаренко, законопроєкт протирічить законам України «Про систему громадського здоров’я», «Про екстрену медичну допомогу», «Про ліцензування», «Про основні засади державного нагляду, контролю у сфері господарчої діяльності».

Законопроєкт містить корупційні ризики, — вважає Гончаренко. Так, п.3 статті 32 передбачається, що державний інспектор праці, за власним бажанням, на свій розсуд вирішує питання пропонувати застосувати штрафні санкції, або ж надавати роботодавцю поради чи рекомендації. Це суперечить Закону України «Про основні засади державного нагляду, контролю у сфері господарчої діяльності», а також практиці з охорони праці у країнах Європейського союзу. В ЄС аналогічний орган має тільки функції нагляду та контролю.

Як повідомив Гончаренко, вимога до роботодавця щодо проведення, спостереження за станом здоров’я працівників та розроблення заходів спрямованих на запобігання професійним ризикам та їх впливу на здоров’я працівників, яка міститься у законопроєкті, неадекватна. І прямо протирічить як європейському законодавству, так і ст. 45 Закону України «Про систему громадського здоров’я», згідно якої ця функція покладається на медзаклади. Як зауважив експерт, за умови прийняття такої норми кожний другий ФОП змушений бути приймати в штат висококваліфікованого лікаря.

Саме тому, вважає керівник служби охорони праці оператора системи розподілу, законопроєкт потребує суттєвого доопрацювання та приведення його у відповідність до норм європейського та українського законодавства.

Шевченко Мария Сергеевна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!