Українські науковці віднайшли спосіб зниження витрат на балансування електромереж

11 січня, 2024

Науковці Інституту загальної енергетики НАН України та ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП  завершили перший етап науково-дослідної роботи «Підвищення ефективності та безпеки функціонування об’єднаної енергетичної системи шляхом електрифікації теплозабезпечення в Україні». Мета роботи – створення такої моделі розподілу електроенергії, що отримується з відновлюваних джерел енергії, яка б дозволила знизити витрати на підтримку частоти та балансування ринку. За даними вчених, впродовж 2020-2021 років щорічні збитки  енергосистеми для підтримки частоти, маневрування основними генеруючими потужностями  для резервування енергії з відновлюваних джерел енергії та системні втрати енергосистеми склали 10,27 млрд доларів.

Науковці пропонують спрямовувати електроенергію, вироблену на СЕС, ВЕС, біопаливі безпосередньо для електричного нагріву у системах  теплопостачання, оскільки  електричні котли не потребують нормованих показників якості електроенергії. «Внаслідок цього будуть суттєво зменшені обсяги закупівлі електроенергії для підтримки частоти в об’єднаній енергосистемі України», — підкреслює директор Інституту загальної енергетики НАН України Віталій Бабак.

Пілотний проєкт з впровадження даної моделі буде впроваджено в ПАТ «Черасиобленерго». За словами голови правління підприємства Олега Самчука, наразі розроблюється технічна документація, а сама реалізація проєкту розпочнеться відразу після перемоги над ворогом. «Інновації – це важливо, однак на сьогодні головними завдання державних операторів систем розподілу є підпримання мереж та обладнання у належному для надійного електроживлення споживачів стані та допомога ЗСУ, що наближає нашу перемогу. Масштабні інвестиційні  програми будемо впроваджувати у повоєнній відбудові країни», — прокоментував Олег Самчук.

Розроблений науковцями інноваційний підхід буде використано у начальному процесі та  в науково-дослідному проєкті «Формування технологічних структур децентралізованих енергосистем у повоєнній відбудові інфраструктури територіальних громад в контексті протидії зміни клімату». Дане  дослідження обсягом 3,87 млн грн фінансується Національним фондом досліджень України, виконавцями якого є учасники Кластеру цифрової енергетики —  ННІ енергетики, автоматики і енергозбереженняНУБіП України та Інститут загальної енергетики НАН України. Його метою, за словами директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП  Віктора Каплуна, є формування технологічних структур для забезпечення окремих ОТГ первинними та похідними енергоресурсами, які доступні на власних територіях, а також електричною та тепловою енергією, отриманою застосуванням відновлюваної енергетики та створенням місцевих інфраструктурних об’єктів комбінованого енерговиробництва. Такі структури будуть використовувати інтелектуальні системи енергоменеджменту для досягнення максимальної економічно-доцільної енергонезалежності  об’єднаних територіальних громад та мінімізації негативного впливу на довкілля.

Шевченко Мария Сергеевна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!