Чи можна з очними хворобами займатися спортом - експерта думка офтальмолога клініки “Новий Зір”

14 лютого, 2023

Своєю думкою поділилась офтальмолог клініки “Новий Зір” Гольцунова Еліна. Легкі, несилові види спорту, вважають фахівці, є найкращим вибором, адже так імовірність завдати шкоду очам дуже низька. Добре зарекомендували себе скандинавська ходьба, йога, пілатес, настільний та великий теніс, плавання тощо. 

А от спорт, що вимагає докладати великих зусиль й передбачає чимале напруження, може спричинити прогресування наявних захворювань ока або розвиток їх ускладнень. Наприклад, важка атлетика, бойові мистецтва, футбол, кінний спорт небезпечні, оскільки можуть спричинити появу розривів чи відшарування сітківки, крововиливи у склоподібне тіло, контузії та інші травми ока. 

Отже, головний принцип підбору фізичної активності – враховувати теперішній стан очей та супутні діагнози. Якщо ви вже маєте певні очні проблеми, краще порадитися з офтальмологом.

Так, у разі глаукоми через ризик атрофії нервових волокон у зоровому нерві, лікар порадить уникати активностей, що підвищують внутрішньоочний тиск. Це стрибки з парашютом, дайвинг, атлетика, кросфіт, тобто все, що пов’язано з різкими змінами положення тіла у просторі. До речі, в разі високого ступеня коротко-, далекозорості й астигматизму діють такі самі обмеження. 

А от щоб потренувати акомодацію ока (здатність фокусувати зір на різні відстані) корисно займатися спортом, де треба слідкувати за рухливим об'єктом. Наприклад, грати у бадмінтон, теніс, волейбол. Завдяки цим активностям вам буде легше фокусуватися на предметі, бо очі швидше адаптуватимуться до зміни дистанції. 

Пересторогою, коли не можна взагалі займатися спортом, є певні захворювання очей. Зокрема, запалення слизової, рогової, судинної оболонок ока, тобто кон'юнктивіт, кератит, увеїт. А також ураження сітківки на тлі цукрового діабету або гіпертонічної хвороби, периферичні дистрофії та відшарування сітківки. Тоді суворо заборонено качатися, підіймати різні гантелі, штанги й навіть займатися пілатесом (через нахили головою вниз). Те саме стосується раннього відновного періоду після оперативних втручань на оці.

Щоб бути впевненими у здоров’ї очей і точно знати, чи немає у вас протипоказань до якихось видів спорту, щороку відвідуйте офтальмолога. Він може виявити початкові стадії хвороб, що мають безсимптомний перебіг, і порекомендувати ту активність, яка піде вам на користь.

Агентство коммуникаций "ВАРТО", ООО
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!