Due Diligence – що це та як правильно підготуватися до перевірки? Розповідають експерти Prime Group

3 січня, 2023

Що це таке, чому це важливо і як правильно провести Due Diligence – розповідають експерти консалтингової компанії Prime Group.

Prime Group здійснює свою діяльність з 2007 року. Фахівці компанії надають комплекс послуг, які дозволяють вирішувати одразу кілька складних завдань, пов'язаних із інвестуванням, управлінням особистого капіталу, релокації бізнесу, відкриття рахунків у закордонних компаніях. Співробітники Prime Group використовують фінансові та юридичні інструменти, недоступні для більшості операторів ринку та обіцяють клієнтам супровід на всіх етапах співпраці та повну конфіденційність.

Due Diligence (перевірка на благонадійність) — слова дуже загадкові для непосвячених, які приховують певний вид юридичних послуг. Не варто, мабуть, розписувати історію походження цього терміну, адже за багато років він отримав багато різних уточнень та доповнень. За словами фахівців компанії Prime Group, нині під цим терміном найчастіше розуміється збір та аналіз інформації з метою оцінки різноманітних ризиків, пов'язаних з інвестуванням.

По суті, Due Diligence — це процедура всебічного аналізу та тестування юридичної особи, як правило, перед придбанням бізнесу або вкладенням великих інвестицій. У державах Євросоюзу, США, Великобританії та інших країнах світу така перевірка проводиться також при купівлі нерухомості, відкриттям рахунку в банку або ділових угодах. Також ця процедура є ще й обов'язковим етапом будь-якої програми громадянства чи посвідки на проживання за інвестиції. Від її результатів залежить, чи інвестор отримає відповідний статус. До підготовки до Due Diligence потрібно підходити усвідомлено і відповідально, і тим більше не займатися цим самостійно.

Підстави для проведення Due Diligence

• Якщо ви інвестор, завдяки цій процедурі складете уявлення щодо реальної вартості бізнесу, його перспективності та вигідності.

• Якщо ви хочете отримати "золоту візу" (ППП, отримана на пільгових умовах через участь у державній інвестиційній програмі) в ЄС чи США, перевірятимуть вас, а в деяких випадках усю сім'ю і навіть ділове оточення.

• Якщо ви маєте намір здійснити публічну пропозицію цінних паперів на фондовому ринку.

• Якщо ви маєте намір перевірити партнера/контрагента на благонадійність або підготуватися до створення спільного підприємства.

Якщо йдеться про бізнес, у процесі проведення Due Diligence беруться до уваги як кількісні показники та фінансові дані, так і якісні показники: оцінка існуючого менеджменту, внутрішніх процесів та процедур, вартості ліцензій, місцезнаходження та права на об'єкти нерухомості.

Юристи та фінансові фахівці Prime Group надають послуги допомоги в Due Diligence як для тієї сторони, яка проходитиме перевірку (наприклад, якщо ваш бізнес виставляється на продаж або знаходиться в пошуку інвестора, а також якщо ви бажаєте інвестувати у певну юрисдикцію з метою отримання ППП), так і для сторони, яка подібну перевірку вимагає (якщо ви – інвестор або покупець бізнесу).

Тривалість процедури Due Diligence займає від трьох днів до чотирьох тижнів (залежно від структури та розміру бізнесу).

Результати Due Diligence від Prime Group допомагають уникнути або максимально знизити різні бізнес-ризики (економічні, правові, податкові, маркетингові), зокрема, допомагає уникнути:

• завищення вартості компанії/пакету акцій при купівлі, втраті майна чи коштів;

• невиконання зобов'язань компанією-боржником;

• визнання угоди/операції недійсною;

• накладення стягнення на майно, цінних паперів (акцій);

• притягнення до податкової, адміністративної, кримінальної відповідальності;

• виникнення корпоративних конфліктів (захоплення, поглинання, судові позови);

• втрату прав на об'єкти інтелектуальної власності (товарний знак, промисловий зразок, винахід, ноу-хау, комерційні ідеї, бізнес-плани та інше);

• неправомірних дій конкурентів (змова з контрагентами, ініціювання «замовних» перевірок, демпінг, лобіювання інтересів та інше);

• втрати чи неотримання дозволів, ліцензій, погоджень, від яких залежить проект, угода та інше.

Співробітники компанії Prime Group – аудитори, експерти з оподаткування та управління особистим капіталом, юристи – надають послуги з проведення Due Diligence та виконують завдання, щільно працюючи в команді, погоджуючи та аналізуючи дані та отримані висновки. А клієнт отримує допомогу персонального асистента, який супроводжує та надає допомогу на всіх етапах.

+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!