Україна посіла 50-те місце у світі згідно з "Індексу конкурентоздатності у галузі інформаційних технологій (ІТ)"

17 вересня, 2009
Україна посіла 50-те місце в світі у цьогорічному «Індексі конкурентоздатності у галузі інформаційних технологій». Наша країна набрала 31,4 бал зі 100 можливих, що є помітно кращим результатом порівняно з 2008 роком, коли Україна посідала 57-е місце. В той же час, Україна залишилася далеко позаду своїх сусідів – Росії та Польщі, хоча випереджає інші країни СНД. Такі висновки можна зробити на основі дослідження аналітичної агенції Economist Intelligence Unit за підтримки Асоціації виробників програмного забезпечення (Business Software Alliance (BSA)).

Дослідження, що проводиться вже третій рік поспіль, оцінює та порівнює показники галузі ІТ у 66 країнах світу, включно з Україною, з метою визначення рівня їх конкурентоздатності у цій галузі.

«У сьогоднішній економічній ситуації підтримка потужного сектору інформаційних технологій важлива як ніколи, – зазначив Владислав Шаповал, юридичний представник BSA в Україні. — Технології можуть стимулювати відновлення економіки та її довгострокове зростання. Це вже зрозуміло керівництво держави та великих вітчизняних компаній, наслідком чого стало збільшення уваги до науково-дослідних робіт та нових технологій впродовж останніх років. Понад те, ми маємо нагоду спостерігати тенденцію збільшення кількості студентів у сфері інформаційних технологій та відкриття нових профільних кафедр у вищих навчальних закладах. Такий підхід надасть Україні шанс рухатися вперед у своєму технологічному розвитку в найближчому майбутньому. В той же час, рівень інвестицій у інноваційні сфери лишається недостатнім, більше того, він суттєво скорочується в умовах нинішньої економічної кризи».

Згідно з даними дослідження, Україна показала доволі високий результат у таких категоріях як ділове середовище, людський капітал та правовий режим. Сфера інформаційної інфраструктури та науково-дослідницьких й дослідно-конструкторських розробок залишаються такими, що потребують суттєвого покращення. До провідної п’ятірки країн у регіоні Східної Європи належать Естонія, Чехія, Угорщина, Словаччина та Литва.

«У глобальному вимірі, ІТ-сектор досить непогано переносить кризу, незважаючи на зменшення витрат на технологічні рішення, – підкреслив Деніс Макколі (Denis McCauley), директор агенції Economist Intelligence Unit з глобальних технологічних досліджень. — Замість того, щоб вживати короткострокові заходи, спрямовані на пожвавлення ІТ-сектору та підтримку виробників, що зазнали фінансових труднощів, держава повинна концентруватися на посиленні основ конкурентоздатності цього сектору у довгостроковій перспективі».

«Шість показників конкурентоздатності»

Згідно з Economist Intelligence Unit, щоб створити сприятливі умови для підвищення конкурентоздатності галузі повинні бути присутні такі шість факторів: достатня кількість кваліфікованих фахівців, висока інноваційна культура, технологічна інфраструктура світового рівня, досконалий режим правового регулювання, що захищає інтелектуальну власність (наприклад, патенти і авторські права), стабільна, відкрита конкурентоздатна економіка та збалансована державна політика у галузі ІТ, що, з одного боку, підтримує галузь, а з іншого, дозволяє вільне функціонування ринкових механізмів.

У країнах, що мають високі значення «шести показників конкурентоздатності», як правило, розміщується велика кількість високотехнологічних виробництв. Дослідження має на меті створення рекомендацій щодо вдосконалення державної політики у сфері підтримки вітчизняного сектору інформаційних технологій.

Інші висновки дослідження агенції Economist Intelligence Unit та рекомендації BSA включають у себе:

• Широкосмуговий мережевий доступ – життєво необхідний фактор для розвитку конкурентоздатності у інформаційній сфері, і технологічний розрив в країнах, що повільно впроваджують цю технологію, буде збільшуватися. Технологічні компанії потребують швидкого, надійного та захищеного доступу до Інтернету, і важливість широкосмугового доступу зростатиме завдяки росту кількості ІТ-сервісів та програм, що надаються через Інтернет. Україна значно відстає від інших країн Центральної та Східної Європи у сфері ІТ-інфраструктури, однак приватні та державні інвестиції, а також загальний попит на неї значно збільшилися впродовж останніх років, що надає Україні шанс досягнути середнього рівня Центральної та Східної Європи в середньостроковій перспективі.
• Інвестиції у підвищення кваліфікації лишаються довгостроковим імперативом. Ті країни, що змогли забезпечити підготовку фахівців, які одночасно володіють знаннями у галузі ІТ, бізнесу та іноземних мов, отримають більш кваліфіковану робочу силу у сфері інформаційних технологій. Людський капітал завжди був перевагою України на міжнародній арені завдяки наявності сильних шкіл та високого загальносуспільного інтересу до цієї галузі. Це дозволило Україні бути на вищому рівні, аніж загалом у регіоні Центральної і Східної Європи та СНД. Для того, щоб зберегти сьогоднішній рівень людського капіталу, Україні необхідна послідовна державна політика, відповідний обсяг інвестицій та адекватний рівень обізнаності громадян.
• Захист та підтримка “національних лідерів” перешкоджатиме відновленню галузі, а в довгостроковій перспективі – і розвитку конкурентоздатності ІТ-сектору. Уряди повинні зберігати жорсткий баланс між підтримкою, що заохочує зростання промисловості та інвестицій, і запровадженням несправедливих ринкових практик і протекціонізму, що може завдати шкоди конкурентоздатності.
• Правовий режим, що захищає права інтелектуальної власності, покращується на ринках країн, що розвиваються, але подальший прогрес є надзвичайно важливим. Захист інтелектуальної власності лишається критично важливим параметром для розвитку конкурентоздатної ІТ-сфери і є відносно дешевим способом стимулювання довгострокового економічного розвитку. Україна вже почала процес вдосконалення законодавства у сфері інтелектуальної власності, але механізми правозастосування та загальна культура інтелектуальної власності залишаються на низькому рівні і потребують додаткових ефективних заходів.

Для отримання детальнішої інформації щодо Індексу та методології його розрахунків, дивіться “Resilience amid turmoil: Benchmarking IT industry competitiveness 2009”, що можна безкоштовно отримати на сайтах www.eiu.com або www.bsa.org/globalindex.


Для отримання подальшої інформації, звертайтеся до:
Олександра Сахаренко – [email protected]
Вероніки Шепель – [email protected]
тел.: +380 (44) 288 29 08


Про Economist Intelligence Unit
Economist Intelligence Unit – це дослідницький підрозділ групи The Economist Group, що видає журнал The Economist. Наша мережа нараховує більш ніж 650 аналітиків по всьому світу; ми вже тривалий час займаємося оцінкою і прогнозуванням політичної, економічної та ділової активності в 200 країнах світу. Будучи найбільшим постачальником інформації про міжнародний бізнес і світові події, ми допомагаємо керівникам компаній приймати зважені рішення, регулярно надаючи точну аналітичну інформацію про основні тенденції і зміни світового ринку і стратегії ділової активності.


Інформація про BSA
Асоціація виробників програмного забезпечення Business Software Alliance (www.bsa.org) – провідна некомерційна міжнародна організація, діяльність якої спрямована на просування безпечного і легального використання програмного забезпечення в сучасному цифровому світі. Асоціації представляють одну з галузей, що найбільш динамічно розвиваються. Програми й ініціативи BSA спрямовані на розвиток інноваційних технологій і сприяння в розробці відповідних законодавчих інструментів, що забезпечують захист авторського права й інформаційну безпеку в усіх сферах бізнесу. Учасниками Асоціації є такі компанії, як Adobe, Altium, Apple, Attachmate, Autodesk, Bentley Systems, CA, Cadence, Cisco, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, DBA Lab S.p.A., Dell, Embarcadero, Famatech, FrontRange Solutions, HP, IBM, Intel, Intuit, Mamut, Materialise Software, McAfee, Microsoft, Minitab, NedGraphics, O&O Software, Ringler-Informatik, Quark, Quest, Rosetta Stone, SAP, Sybase, Scalable Software, Siemens, Staff & Line, Symantec, Tekla і The MathWorks.

Свою діяльність в Україні Business Software Alliance розпочала в 2008 році. Сайт BSA, покликаний допомогти запобігти росту рівня піратства, де публікується детальна інформація з проблем неліцензійного використання ПЗ на українському ринку, знаходиться за адресою www.bsa.org/ukraine.
Grayling, ООО
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!