IFC та Українська асоціація фінтех та інноваційних компаній стають партнерами для сприяння розвитку цифрових фінансів в Україні

27 квітня, 2021

Київ, Україна, 27 квітня, 2021— фізичні особи та малий бізнес в Україні матимуть кращий доступ до цифрових фінансових послуг завдяки підтримці IFC, підрозділу Групи Світового банку, та Українській асоціації фінтех та інноваційних компаній (УАФІК), які разом працюватимуть над зміцненням фінансової інклюзії в країні.

Відповідно до стратегічних цілей Уряду України, підвищення рівня користування фінансовими послугами, при одночасному захисті прав споживачів та покращенні їх фінансової грамотності є обов’язковими умовами розвитку фінансового сектору держави. Україна ставить за мету збільшити частку безготівкових транзакцій у загальному обсязі транзакцій з 49 відсотків у 2019 р. до 65 відсотків впродовж наступних п’яти років.

Щоб підтримати ці зусилля, IFC, у партнерстві з Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарії SECOта Фондом належного врядування Уряду Великої Британії, співпрацюватиме з УАФІК, найбільшою у країні недержавною організацією, що фокусується на національному ринку фінансових технологій та розбудові екосистеми фінтех. Експерти IFCдопомагатимуть асоціації налагодити ефективний державно-приватний діалог, щоб оцінити можливості для створення цифрового маркетплейсу —  платформи для е-комерції, що зводить в одному місці продавців і покупців.

«За останній рік фінтех компанії та банки зрозуміли, що працювати на базі технологій відкритого банкінгу (OpenBanking) набагато вигідніше, ніж конкурувати одне з одним, — сказав Ростислав Дюк, Голова правління УАФІК. «Фінансова екосистема отримує нові сигнали про відкриті, готові до співпраці партнерства на ринку. Нова технологія сприятиме тому, що банки та фінтех компанії матимуть уніфіковану платформу, де вони зможуть обмінюватися клієнтськими даними та розробляти нові продукти через API, себто Інтерфейси прикладного програмування».

Ця співпраця також сприятиме швидшій реалізації законодавчої та регуляторної реформ, які можуть зробити високоякісні фінансові послуги більш доступними для українців. Однією з ініціатив є Відкритий Банкінг — практика, що надає стороннім провайдерам фінансових послуг, наприклад, технічним стартапам та вендорам онлайнових фінансових послуг, доступ до фінансових даних клієнтів безпечним та зручним способом, за умови отримання згоди на це від клієнта. Очікується, що ця робота зробить вклад у реалізацію Державної стратегії розвитку українського фінансового сектору,у якій, з-поміж іншого, йдеться про те, що 80 відсотків усіх провайдерів платіжних послуг працюватимуть у Відкритому Банкінгу до 2025 року.

«Новітні технології докорінно змінюють банківську галузь у багатьох країнах. Цифрова трансформація та можливість скористатися доступними за ціною цифровими фінансовими послугами мають критичне значення для економічного зростання України та формування її життєстійкості у пост-КОВІДному світі», — сказав Джейсон Пеллмар, Керівник регіонального представництва IFC в Україні, Білорусі та Молдові. Він додав: «Спираючись на наш величезний глобальний досвід, IFC допоможе Україні створити конкурентне середовище для широкого використання основних цифрових фінансових послуг».

У рамках нової угоди, IFC та УАФІК також розроблять набір інструментів з фінансової грамотності для МСП та підтримають низку тренінгів з обміну досвідом, які допоможуть побудувати ефективний та динамічний ринок фінтех.

Ця ініціатива є частиною чотирирічного проекту IFC «Фінансова інклюзія заради економічного зростання», що реалізується у співпраці з Національним банком України, Міністерством фінансів та Міністерством цифрової трансформації, і має на меті збільшити використання цифрових технологій та інноваційних бізнес-моделей для забезпечення фінансової інклюзії.

Лінк для перегляду трансляції: https://www.youtube.com/watch?v=cMtlAlCqu

Борт Ніколь Костянтинівна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!