Харківгаз відповів на актуальні питання споживачів

27 травня, 2021

Послуги доставки газу оплачуються рівними частинами, протягом року, без пікових навантажень взимку. Тобто, наприклад в травні, червні, вартість доставки буде така, як і у лютому.

Державний регулятор встановивмінімальну суму оплати:

  • За наявності газової плити: 6,98 грн. на місяць.
  • За наявності газової плити і колонки: 22,55 грн. на місяць.
  • За наявності опалювального приладу: 56,21 грн. на місяць.

Цю мінімальну вартість оплачують споживачі, які не використовують газ але їх оселі підключені до газорозподільної системи, а також споживачі, які використовують газ в обсягах, менших за визначені НКРЕКП.

Для інших споживачів розмір оплати залежить від обсягів газу, які використав цей споживач в минулому газовому році.

Якщо споживач не використовує газ він може взагалі нічого не оплачувати за його доставку, якщо власник домоволодіння звернеться з заявою про припинення дії публічного договору на розподіл газу та від’єднання його будинку від газорозподільної системи механічним шляхом. Після від’єднання будинку плата за доставку нараховуватись не буде.

Доки будинок споживача підключений до мереж, для нього ці мережі підтримуються в справному стані, створюються тиск в них. Тому споживачу нараховується мінімальний платіж.

Переважна більшість клієнтів Харківгазу оплачують послуги своєчасно. І компанія дякує їм за це. Але звісно є боржники. Загальний борг населення Харківської області за послуги доставки на початок травня складав 34 млн. грн.

Борг стягується через суд та державну виконавчу службу. Харківгаз подав більше 2,5 тис. позовів у суди на боржників. Бувають випадки коли борг за доставку 100 грн, а споживачу крім боргу доводиться оплачувати судовий збір в кілька раз  більший за борг.

З тих справ, які передано до суду 400 вже розглянуті і прийняті рішення про оплату боргу.

Бувають випадки, коли боржник не розраховується і після рішення суду. Тоді справа передається в державну виконавчу службу. І вже вона займається примусовим стягнення боргу і судового збору з боржника.

Послуги доставки газу за поточний місяць оплачуються до 20 числа поточного місяця. Тобто, за послуги в травні наші клієнти оплачують до 20 травня. За послуги в червні до 20 червня.

Для багатьох споживачів, яким нараховується мінімальний платіж взагалі вигідніше оплатити послуги одним платежем за рік і зекономити. У людини вартість послуг доставки 10 грн., а комісія банків може бути чи не вдвічі більшою. Оплата одним платежем за рік допоможе заощадити на банківській комісії.

Щомісяця, з 1 по 5 число,  споживачі газу фіксують та передають АТ «Харківгаз» показання газових лічильників. Це можна зробити через дзвінок до контакт-центру, СМС-повідомленням, через особистий кабінет, чат-боти у Вайбер та Телеграм.

Якщо показання з якихось причин не були відображені на особовому рахунку, споживач може звернутись до центру обслуговування для вирішення питань.

Наразі фахівці АТ «Харківгаз» фіксують та інвентаризують показання лічильників клієнтів компанії.

Ирина Грабо
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!