Пріоритети держави в енергетиці на час війни мають змінитися, - керівник «Черкасиобленерго»

30 вересня, 2022

Державна регуляторна політика має відповідати викликам сьогодення, а саме умовам війни,  — заявив під час обговорення теми «RAB-регулювання в Україні: результати перших двох років після запровадження нової методики обговорення» на  ток шоу Energy Freedom by Energy Club заявив Голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук минулого тижня.

На думку Олега Самчука, ключовим пріоритетом в системі розподілу на сьогодні є забезпечення якісного безперебійного електропостачання населенню, організаціям та підприємствам.  «Зараз потрібно зберегти державу", — підкреслив керівник «Черкасиобленерго». За його словами це означає фінансування поточних та капітальних ремонтів, техобслуговування та постійного поповнення аварійного запасу, що забезпечать стабільну систему розподілу, в першу чергу об’єктів інфраструктури, та підготовки до проходження осінньо-зимового періоду, виплату заробітних плат працівникам, податків та дивідендів державі. Частину  коштів енергетики мають спрямувати на підтримку збройних сил України в різних форматах – наданням обладнання, транспорту,  засобів захисту, тощо.

Також, на думку  Олега Самчука, необхідно переглянути методику формування тарифів та вимоги до ОСРів. Головним аргументом перегляду тарифів для операторів систем розподілу є поточна ситуація, коли суттєво змінилося споживання. Так, корисний відпуск електричної енергії на ПАТ «Черкасиобленерго» знизився на 10%, змінилася структура споживання по класах. По деяких ОСР зменшення відбулося в рази більше.  І якщо в «Черкасиобленерго» коштів вистачає на поточні ремонти та заміни, матеріали, обладнання, то по платежах за диспетчеризацію, передачу та інших є певні складнощі. В ОСРах, що знаходяться у прифронтових зонах – ситуація значно гірша, втрачено багато обладнання, коштів не вистачає навіть на зарплату. Про які інвестиції може йти мова? Саме тому  маємо змінити методику формування тарифів та інвестиційної програми, вимоги до ОСРів, з урахуванням як зниження корисного відпуску, так і поточної стратегії збереження інфраструктури, забезпечення її функціонування, а не модернізації. І нам, енергетикам  необхідно найближчим часом сісти за стіл переговорів  разом з регулятором та дійти консенсусу заради інтересів держави, — наголосив Олег Самчук.

Шевченко Мария Сергеевна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!