Закупівельні ціни на свинину у живій вазі з початку року зросли на 22% і зберігатимуться на рівні 75-85 грн\кг,-Сергій Касьянов

1 травня, 2023

За даними Сергія Касьянова, закупівельні ціни на свинину у живій вазі з початку року зросли на 22%. Якщо в першому кварталі нинішнього року середня ціна свиней забійних кондицій складала 67,76 грн\кг, то уже в квітні сягнула 79,95 грн\кг, а в останній тиждень – 83,06 грн\кг. Особлива ситуація склалася у східному регіоні України, де через нестачу живця ціни досягли 84-85 грн\кг. Таким чином, з початку року зростання цін склало 22,06%.

«Після цінового затишшя у першому кварталі, з початком весни ми спостерігали активність заготівельників, які збільшували закупки свинини, в тому числі в очікуванні підвищеного попиту у передпасхальний період. В той же час пропозиція якісної кондиційної свинини у воєнний період була і залишається стриманою. Результатом стало підвищення закупівельних цін, — коментує ситуацію Сергій Касьянов. – Наразі зберігається рівень пропозиції, що є нижчим за попит на свинину. При цьому вітчизняні виробники свинини не можуть повністю задовільнити попит, оскільки під час передпасхальної активності заготівельників максимально розпродавали свинину у живій вазі, а дехто продавав свиней навіть раніше планових строків, тобто з меншою вагою».  

В Асоціації «Свинарі України» (АСУ) також акцентують увагу на обмеженості пропозиції живця як основному факторі цінових коливань. «Середня ціна закупівлі свиней забійних кондицій у січні-березні 2023-го склала 67,76 грн/кг, що на 0,6% нижче ніж у четвертому кварталі 2022-го. Тож хоча обмеженість пропозиції як вітчизняної, так і імпортної свинини підтримує ціни, їх коливання все ж «відгукуються» на традиційні сезонні тенденції. Тож послаблення цін у першому кварталі відобразило їх сезонне послаблення після зимових свят», — коментує динаміку закупівельних цін на свинину керівник аналітичного відділу АСУ Олександра Бондарська.

На думку Сергія Касьянова, у найближчій перспективі ціни на свинину у живій вазі знаходитимуться у коридорі 75-85 грн\кг.

Пресс-служба KSG BANK
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!