Тваринництво має потенціал зростання на 80-120% протягом 1,5-2 років після відкриття зовнішніх ринків, - керівник KSG Agro

21 грудня, 2023

Українське тваринництво має потенціал до зростання на 80-120% протягом 1,5-2 років після відкриття зовнішніх ринків та початку експорту. Так вважає голова Ради директорів KSG Agro Сергій Касьянов, якого цитує пресслужба агрохолдингу.

На думку Сергія Касьянова, українське тваринництво і, зокрема, свинарство має потенціал до зростання на 80-120% протягом 1,5-2 років після відкриття зовнішніх ринків та початку експорту вітчизняними виробниками. В результаті ринок реалізації свинини живою вагою замість 5 млн. голів може зрости за 2 роки до 8-9 млн. голів.

На сьогодні цілий ряд країн Східної Європи не виробляють свинину в кількості, щоб задовольнити свої потреби та є нетто-імпортерами цього вида м’яса. Так, наприклад, Румунія та Болгарія власними потужностями задовольняють лише 25-30% потреб свого населення в свинині. Польща є одним з великих імпортерів свинини (обсягом 1,7 млрд. дол. на рік).

«Україна має як експортний потенціал, так і технології, спеціалістів, чого не мають, скажімо, в Болгарії та Румунії. І ми могли в кооперації будувати потужності з виробництва свинини, створювати спільні підприємства, це велика перспектива для українських свинарів», — коментує Сергій Касьянов.

У свою чергу KSG Agro вже у 2024 р. планує поставити лише за довгостроковими угодами на ринок Україниблизько 240 тис. голів поросят, що становитиме близько 8% усього ринку України.

«Якщо говорити про наш досвід, то в умовах ускладненого експорту рослинницької продукції нами з початком війни ставку логічно та усвідомлено було зроблено саме на свинарство, – каже Сергій Касьянов. — Через блокаду портів та проблеми з логістикою ціни на зернові всередині країни впали до критичного мінімуму. Це стало величезною проблемою для більшості аграріїв. Але для такого вертикально інтегрованого холдингу, як наш, це був додатковий ресурс для розвитку: свинарство різко стало набагато прибутковішим, ніж рослинництво».

За словами Сергія Касьянова, KSG Agro поставив собі амбітну мету – відновити поголів'я у прифронтових областях, втрачене агрогосподарствами внаслідок війни та окупації.

«Ми активно співпрацюємо з військовими адміністраціями прифронтових Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської областей, щоб відроджувати та розвивати тут тваринницьку галузь. Так, за принципом «мережецентричності», ми у військовий період диверсифікуємо ризики, адже у нас не один тваринницький майданчик, а декілька, причому в різних місцях. Як результат, ми намагаємося максимально задовольнити традиційно високий в українців попит на свинину, налагодивши безперебійне постачання м'ясної продукції до торговельних мереж та армійських підрозділів», — резюмував голова Ради директорів KSG Agro.

Пресс-служба KSG BANK
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!