АППУ зайняла принципову позицію щодо використання вітчизняних джерел цінової інформації

21 липня, 2015

Асоціація платників податків України постійно бере участь в обговоренні проектів нормативно-правових актів з метою визначення доцільності їх подальшої підтримки на загальнодержавному рівні, що є одним з основних завдань Всеукраїнської громадської організації.

В даний час Асоціація долучилась до громадського  обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку товарних бірж для визначення найбільш співставної ціни товарів за принципом «витягнутої руки»», яким передбачено використання для цілей трансфертного ціноутворення даних провідних світових сільськогосподарських бірж.

Опрацювавши проект, Асоціація платників податків України дійшла висновку, що відсутність українських бірж в переліку джерел інформації свідчить про нерозвинутість інфраструктури біржового ринку в Україні. Тому, саме підтримка розвитку національних інститутів ціноутворення, якими є, зокрема, біржі, особливо важлива.

За твердженням сільськогосподарських товаровиробників-членів АППУ ціна, що склалась на світовому біржовому ринку рослинницької продукції, створюється переважно за рахунок деривативів, тому часто перевищує реальну ціну, за якою в Україні між непов’язаними особами укладаються експортні контракти. Це означає, що використання відомостей світових  сільськогосподарських бірж для трансфертного ціноутворення, призводитиме до завищення податкового навантаження на вітчизняного експортера.

Світові біржові котирування фактично не використовуються для визначення цін на зернові культури, які експортуються з України, оскільки вони не відповідають  умовам ринкового ціноутворення в причорноморських країнах. Для українського експортера зміна біржових цін свідчить лише про ринкові тенденції, але не дає можливість визначити ціну експорту.

Зважаючи на зростаючу роль України як провідного постачальника на світовий ринок продукції рослинництва, Асоціація платників податків України у своєму зверненні до Міністра економічного розвитку і торгівлі України зайняла принципову позицію про необхідність включення до проекту постанови Кабінету Міністрів України  в якості вітчизняних джерел цінової інформації щодо продукції рослинництва ДП «Держзовнішінформ», ДП «Укрпромзовнішекспертиза», ТОВ «Консалтінгова агенція «УкрАгроКонсалт», ТОВ «Інформаційна агенція «АПК-ІНФОРМ», оскільки це  стимулюватиме  розвиток українського біржового ринку.

І є впевненість у швидкому і кваліфікованому вирішені даної проблеми Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

Мирошник Юлия Владимировна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!