Споживання електроенергії на Черкащині в 2022 році зменшилося на 14%, проте за умови відсутності лімітів склало всього 5%

7 березня, 2023

Минулого тижня в Черкаській області за розпорядженням «Укренерго» було  проведено режимні виміри погодинного активного електричного навантаження. Мета такого режимного дня – визначити, скільки електроенергії саме зараз споживає регіон за умови нормальної роботи енергосистеми. Отримані результати дозволять скоригувати обсяги лімітів для Черкаської області і забезпечити більш рівномірний розподіл наявної в системі потужності по регіонах, а також сформувати актуальні графіки обмежень та відключень.

Як з’ясувалося за результатами вимірів, Черкащина за добу спожила близько 507 мВт електроенергії. Для порівняння у грудні 2021 року цей показник сягав 528 мВт. Зменшення споживання за даним виміром склало близько 5%. «Дана цифра, враховуючи умови воєного стану, є дуже непоганим показником. І свідчить про більш-менш нормальну роботу економіки регіону -  за умови, якщо споживання електроенергії  не буде обмежуватися», -вважає Голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук.

Проте якщо брати до уваги підсумки 2022 року загалом, коли в 4 кварталі  існували ліміти на споживання, ситуація менш оптимістична. Так, корисний відпуск у 2022 році зменшився на 14%, в порівнянні з 2021 роком. Але особливу тривогу визиває те, що у 2022 році за рахунок зменшення фактичного обсягу розподілу в порівнянні з обсягами, передбаченими у структурі тарифів на 18%, Товариство недоотримало значні кошти.

«Регулятор, при перегляді тарифів на послуги з розподілу на наступний етап, що повинен відбутися вже в березні цього року, має встановити реальні тарифи, з урахуванням затвердженої структури на 2023 рік», — вважає фінансовий директор «Черкасиобленерго» Наталя Омельчук. За її словами витримати 2022 рік в нормальному робочому режимі, забезпечивши виконання всіх необхідних ремонтних робіт компанії вдалося за рахунок накопичених раніше резервів товаро-матеріальних ресурсів.  «Але резерви мають межі. Нажаль при формуванні структури тарифів на 2023 рік Регулятором не були враховані реальні індекси цін виробників»  зазначила Омельчук. Так, вона навела данні, що в структурі тарифу на розподіл електроенергії  індекс цін виробників  закладений на рівні 6%, тоді як за прогнозом, закладеним у державний бюджет індекс склав 30%.

Шевченко Мария Сергеевна
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!