Не станьте новорічним «подарунком» для зловмисників

6 грудня, 2010
В Україні випав перший сніг — він провісник низки зимових свят. Багато хто із нас вже вибирає подарунки для рідних і близьких та бронює Новорічні тури. Якщо ми не поїдемо у відпустку, то в гості один до одного, однозначно, будемо ходити. А тому дуже важливо, щоб радість зустрічей не затьмарилася неприємними сюрпризами, адже згідно зі статистикою, в період новорічних та різдвяних свят злочинність зростає майже на 10%.

Як пояснює директор охоронного підприємства «Столиця», Олександр Світличний, зловмисники діють за загальним сценарієм. «Спочатку вони спостерігають за квартирою та її мешканцями, оцінюючи матеріальний добробут, а також склад сім'ї та час, коли господарів зазвичай немає вдома. Дивляться, на якій машині їздить людина, як одягається, які носить прикраси. Можуть навіть познайомитися із жертвою на дитячому майданчику або під час прогулянки. Привернути увагу злодіїв можуть навіть коробки з-під побутової техніки під дверима », — говорить Світличний.

При цьому він відзначає, що якщо раніше дорогі квартири «вираховували» за метало пластиковими вікнами, то зараз це вже не так актуально. «Сьогодні заможних людей ототожнюють за дорогими вхідними дверима або престижним авто. Наприклад, зловмисник проходить по сходовим майданчикам в під'їзді, з'ясовуючи місце розташування пристойних на вигляд дверей. Тут же на місці проводиться огляд на наявність сигналізації і визначається система замків», — говорить Світличний.

Як відзначають співробітники правоохоронних органів, особливою групою ризику є жителі новобудов. Оскільки більшість квартир ще не до кінця заселені, будівельні роботи ще не закінчені, а сусіди не знайомі один з одним. У такому випадку злодіям не складає труднощів не тільки забрати коштовності та гроші, але й винести практично все з житла, включаючи побутову техніку і навіть меблі, оскільки це не виглядає підозріло. Відомі випадки, коли сусіди або навіть самі господарі допомагають вантажити власні речі.

«Оцінити» квартиру злочинці також часто намагаються під виглядом співробітників фірм, що надають послуги зв'язку і комунікацій, кур'єрів, які нібито помилилися адресою, працівників ЖЕКу або соціальних служб, і навіть відрекомендувавши себе як «нових» сусідів. Тому, слід бути дуже уважними, не допускати сторонніх у своє житло і в жодному випадку не повідомляти, коли саме Ви буваєте вдома.

Звичайно, попросити доглянути за квартирою на час Вашої відсутності можна когось із друзів або родичів, але Новий рік і Різдво — це якраз той період, коли більшість з них могли б звернутися до Вас про надання такої ж послуги.

«Навіть якщо Ваше житло і майно застраховані, додатково убезпечити себе можна за допомогою сервісів охорони. До того ж, напередодні свят, багато охоронних фірм пропонують знижки і «подарункові» сертифікати», — констатує засновник компанії« ФінКом Інвест », автор ідеї і творець порталу www.finshop.com.ua — Роман Бублик.

Він підкреслив, що охоронна сигналізація на сьогоднішній день є найбільш ефективним способом, який дозволяє захистити житло від проникнення злодіїв. Також він зауважив, що підвищена пильність в період новорічних свят буде зовсім не зайвою й з інших «сезонних» причин.

«Особлива пильність в період новорічних свят буде зовсім не зайвою, оскільки в цей період громадяни вживають багато алкоголю, використовують вогненебезпечні іграшки — петарди, хлопавки, бенгальські вогні. За вартістю страховка буде малопомітна на тлі сукупних витрат, пов'язаних з низкою свят. Російський «авось» — не Дід Мороз, приємних подарунків від нього чекати не слід», — підкреслив Бублик.

За даними правоохоронних органів, за перше півріччя 2010 року в Києві було порушено близько 2000 кримінальних справ про квартирні крадіжки, що на 20% більше, ніж за аналогічний період 2009 року (1600 справ).
finshop
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!