Яблуку ніде впасти: проблеми складської логістики в Україні

20 березня, 2019

EDI-провайдер EDIN повідомляє про значні зміни у галузі складської логістики. Для складів темні часи скінчилися — сьогодні вони в дефіциті. Якщо в 2015-2016 рр. вакантність складських приміщень була 10-15%, то за даними NAI Ukraine в 2018 році пустими залишилося всього 2,8%. Ще кілька років тому вартість оренди була мінімальною і складала 2$/м2, сьогодні ж власники вимагають 3,5-5$/м2.

Попит на складські приміщення в Україні почав активно зростати з 2017 року. Консалтингова компанія СBRE відмітила, що найбільша кількість орендована роздрібними мережами — 63%. Також актуальними стали приміщення класу “А”, вакантність яких складала раніше 30-35%. Такий ріст попиту пояснюють економічним оживленням у країні.

Сьогодні в Україні загальна площа складських приміщень займає 2,4 млн м2, з яких 75% знаходиться в Києві та області. У інших регіонах країни складів не вистачає. Але експерти вважають, що, не зважаючи на актуальність, будувати нові приміщення почнуть не раніше ніж за кілька років, коли орендні ставки зростуть на 30-50%.

Також існує проблема специфікації. Певні види товарів потребують спеціальних умов доставки та зберігання: способи відгрузки, технологічне оснащення, температурний режим. Наприклад, склади-холодильники мають бути оснащені спеціальним обладнанням для підтримання у приміщенні мінусової температури, а склади для товарів з фізико-хімічними особливостями потребують створення спеціальних конструкцій будівель та техніки. Отже, якщо розподілити склади за призаченням, то їх число не відповідає фактичній кількості товарів за відповідною специфікацією.

Якщо взяти тип складів з різними температурними режимами, то низькотемпературні приміщення за своєю кількістю складають 78,2%, а середньотемпературні — 8,9%, в яких зберігаються овочі, фрукти, квіти, м`ясо та молочні продукти. І хоча такі товари швидко псуються та постійно виробляються, проте в масштабах цілої країни настільки малий відсоток — проблема для складської логістики.

 
Yulia Zakharova
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!