Кожну четверту заборговану працівникам гривню заборгували підприємства – банкрути

30 червня, 2010
Заява Національного форуму профспілок України

Профспілки готові надати уряду список роботодавців-боржників по виплаті зарплати та вважають, що заборгованість має бути погашена не лише на діючих підприємствах, а і на збанкрутілих.

Про це йдеться в оприлюдненій заяві Національного форуму профспілок України, підписаній його головою Мирославом Якібчуком з приводу доручення Президента Віктора Януковича прем'єру Миколі Азарову взяти під особистий контроль своєчасну виплату зарплати.
НФПУ заявляє, що самою проблемною є заборгованість саме на підприємствах-боржниках, яка на сьогодні складає 480 -500 млн. — гривень, тоді як загальна заборгованість по Україні — 1 млрд. 887 млн. гривень.

За підрахунками профспілок найбільша заборгованість на сьогодні є у Донецькій, Луганській, Харківській областях та місті Києві, найбільш проблемними галузями є транспортна, машинобудівна, вугільнодобувна та хімічна галузі економіки, а найбільші боржники – ВАТ «Краснолучвуглебуд», будівельне управління Чорноморського флоту Росії, завод «Лисичанська сода», ВАТ «Ковельсільмаш», підприємство «Луганськшахтопрохідка», Харківський приладобудівний завод ім. Шевченка.

НФПУ також звертає увагу уряду на існуванні прихованої заборгованості по зарплаті «у конвертах», що збільшує загальну офіційну заборгованість по зарплаті ледь не наполовину.

НФПУ готовий також запропонувати уряду конкретні законодавчі ініціативи, які унеможливлюватимуть збільшення заборгованості по зарплатах у майбутньому. Це, по-перше, Закон про першочергову виплату зарплат працівникам на підприємствах, які банкротують, Закон про створення Фонду виплати зарплат, який компенсуватиме втрати найманих працівників на заводах банкрутах, по-третє — законодавча норма, яка накладає фінансові санкції на підприємствах-боржниках.
Агентство Пресса, Общественная организация
+ Добавить Коментарі: (0)

Користувацька угода   Політика конфіденційності   Контакти   Реклама на сайті
© «Все про бізнес, Новини бізнесу, Бізнес-плани - Україна Ділова » 2006 — 2024
Копіювання матеріалів дозволено лише при умові разміщенння зворотнього прямого посилання!